Namiesto jedného displeja dva. Nový ThinkBook má OLED a aj čiernobiely e-ink displej

Notebook má otočný obojstranný displej. Kým na jednej strane sa nachádza OLED panel, na opačnej zas úsporný čiernobiely e-ink displej, ktorý používajú čítačky elektronických kníh.

29.01.2023 06:00
Lenovo, ThinkBook Plus Twist, notebook Foto:
Lenovo ThinkBook Plus Twist.
debata

Podobný notebook sa zatiaľ žiaden iný výrobca neodvážil predstaviť. Odvahu našlo až Lenovo, ktoré sa na veľtrhu CES 2023 pochválilo hybridným tableto-notebookom ThinkBook Plus Twist, ktorý je špecifický tým, že má obojstranný otočný displej. Prečo zrovna obojstranný? Preto, lebo jeden displej slúži na bežnú prácu, kým ten druhý je veľmi úsporný a využiť ho možno ako jednoduchý poznámkový blok, zobrazovač textových dokumentov alebo čítačku elektronických kníh. Je to možno na prvý dojem zvláštne, no takéto riešenie dáva prekvapivo zmysel.

Úsporný elektronický papier uľaví očiam

Takzvaný elektronický papier je v súčasnosti veľmi populárny. Automobilka BMW sa pochválila netradičným konceptom automobilu, ktorý namiesto štandardného laku zdobí variabilný e-ink displej meniaci farbu. Lenovo však na rozdiel od abstraktného nápadu vie, že elektronický papier majú v obľube najmä ľudia, ktorí veľa píšu a nechcú byť pri práci obťažovaní čímkoľvek zbytočným, čo by pútalo ich pozornosť. Na podobnom princípe fungujú aj čítačky elektronických kníh, ktoré zväčša zobrazujú len text, čiernobiele obrázky a nič iné. Podľa Lenova by sekundárny e-ink displej mohol nájsť svojich priaznivcov. Napokon, firma si to už vyskúšala so starším radom hybridných YogaBookov, ktoré využívali elektronický papier namiesto klasickej klávesnice.

Nový notebook sa v najvyššej konfigurácii môže pochváliť aj vysokým výkonom, ktorý mu zaručuje posledná generácia procesoru Intel Core i7 a 16 gigabajtov operačnej pamäte. Jeho dominantou je okrem sekundárneho e-ink displeja aj hlavný dotykový 12-palcový OLED panel s 2.8K rozlíšením a jasom do 400 nitov. Paradoxom pritom je, že na prácu vo Windowse je po otočení možné použiť aj e-Ink displej. S 12 Hz obnovovacou frekvenciou to však nebude ten najlepší zážitok. Cena za konvertibilný notebook ThinkBook Plus Twist bola výrobcom stanovená na 1649 dolárov so začiatkom predaja v júni tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lenovo #elektronický papier #ThinkBook #e-ink