Netflix prezradil, ako bude kontrolovať, či svoj účet nezdieľate s niekým mimo domácnosť

Netflix bude pomocou IP adries zisťovať, odkiaľ sa používatelia k rodinnému účtu pripájajú. Služba si stanoví aj jednu základnú podmienku.

07.02.2023 06:00
Netflix, Spatial Audio Foto:
Ilustračné foto
debata

Netflix už nejakú dobu hľadá spôsob, ako zabrániť zdieľaniu účtov alebo ako získať dodatočný príjem od stoviek miliónov používateľov, ktorí tak už robia. Zdá sa, že tento spôsob už služba našla. Po vzore Čile, Kostariky a Peru, v ktorých Netflix testoval rôzne prístupy k monetizovaniu zdieľania účtov, čakajú v najbližších týždňoch zmeny aj používateľov v ostatných krajinách. Čo sa teda zmení?

Ak Netflix svoj prístup ešte neprehodnotí, bude automaticky viazať hlavný (takzvaný domáci) účet k jednej fyzickej lokalite. Pri rodinnom účte, cez ktorý je možné individuálne sledovať filmy a seriály až na štyroch zariadeniach naraz, sa totiž už aj tak očakáva, že používatelia bývajú v jednej domácnosti. Toto pravidlo bude služba natvrdo uplatňovať a polohu zariadení, ako aj ich aktivitu bude sledovať cez unikátny identifikátor zariadenia a aj jeho IP adresu. Takýmto spôsobom chce zistiť, odkiaľ k službe používatelia pristupujú.

Netflix bude požadovať, aby sa používatelia rodinného balíčka pripojili k svojmu účtu cez jednu domácu Wi-Fi aspoň raz za 31 dní. Ak si v nastaveniach nezvolia primárnu adresu a nebudú sa z nej k službe pripájať, Netflix ju automaticky určí na základe IP adries a identifikátorov zariadení pristupujúcich k účtu. Zariadenia, ktoré budú pristupovať k účtu z rovnakej Wi-Fi siete aspoň raz za mesiac budú označené ako dôveryhodné. Služba tiež umožní používateľom vygenerovať si unikátny jednorazový kód pre časovo limitovaný prístup z inej lokality – napríklad pri cestách do zahraničia.

O čom sa zatiaľ nerozhodlo je spôsob, ako Netlifx dodatočne spoplatní zdieľanie účtov. Očakáva sa, že pri zistení, že k účtu pristupujú zariadenia z rôznych fyzických adries, ponúkne majiteľovi primárneho účtu možnosť priplatiť si za „zdieľanie“ účtu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #streaming #streamovacia služba #zdieľanie účtu