Netflix mení cenník vo vybraných krajinách. Slovákov poteší nižšími cenami

Kvôli silnejúcej konkurencii sa Netflix opäť rozhodol upraviť svoje ceny. Tentokrát však nie smerom nahor, ale vo vybraných krajinách svoje predplatné zlacní. Ušetriť by mali aj Slováci.

02.03.2023 06:00
Netflix, Spatial Audio Foto:
Ilustračné foto
debata

Obľúbenú služba na online sledovanie filmov a seriálov opäť mení svoj cenník. Pritom len pred niekoľkými mesiacmi Netflix oznámil mierne zvyšovanie cien a zavádzanie opatrení proti zdieľaniu účtov. Ku korekcii cien Netflix donútila silnejúca konkurencia vo viacerých rozvojových krajinách na Blízkom východe, Afrike, ako aj v niektorých krajinách strednej a východnej Európy. Ako pre americký denník The Wall Street Journal uviedol hovorca služby, Kumiko Hidaka, k úprave cien by malo dôjsť v najbližších týždňoch.

Predplatitelia v rozvinutých krajinách ako sú Spojené štáty, Kanada, Nový Zéland, Austrália, Portugalsko či Španielsko, si naopak za predplatnú budú musieť priplatiť. Ceny v týchto krajinách Netflix nezvyšuje plošne, ale prostredníctvom takzvaného príplatku za zdieľanie účtu pre používateľov, ktorí nesídlia na rovnakej adrese ako majiteľ účtu.

Nižšie ceny aj na Slovensku

Americký denník zverejnil aj zoznam krajín, ktorých sa znížené ceny budú týkať napriek tomu, že Netflix bližšie detaily vrátane cien zatiaľ oficiálne nezverejnil. Za mesačné predplatné by mali zaplatiť menej používatelia v Chorvátsku, Slovinsku, Bulharsku, Thajsku, Filipínach, Iráne, Keni, Jordánsku, Jemene a takisto aj na Slovensku. Používatelia na Slovensku v súčasnosti platia za predplatné 7,99 (HD), 9,99 (Full HD), respektíve 11,99 eur (4K) mesačne.

“Snažíme sa obslúžiť čo najviac používateľov po celom svete a poskytovať im prístup k službe za primeranú cenu,” uviedol generálny riaditeľ Netflixu, Greg Peters. Zároveň naznačil, že služba by mohla rásť a uspokojiť investorov aj vďaka používateľom v krajinách, kde Netflix nemá veľký trhový podiel. Zmena cenovej politiky by mohla prilákať nové desiatky miliónov používateľov.

Podobnú stratégiu ako má Netflix svojho času razili aj ďalšie streamovacie služby. Spomedzi všetkých stoja za zmienku Spotify, Deezer či Apple Music, ktorých predplatné bolo v krajinách strednej a východnej Európy až o 20–30 percent lacnejšie, než vo vysoko rozvinutých západných krajinách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #predplatné #streamovacia služba