Xiaomi predstavilo nové vlajkové lode s výbornými foťákmi a zaujímavou cenou

Ani čínske Xiaomi sa už nebojí predstaviť smartfóny s cenou výrazne prevyšujúcou hranicu tisíc eur. Nové modely chcú ohroziť konkurenčný Samsung a Apple, ktoré dlhodobo dominujú v segmente prémiových smartfónov.

28.02.2023 08:00
Xiaomi 13 Pro Foto:
Xiaomi 13 Pro.
debata

Čínske Xiaomi si na západe dlhodobo budovalo povesť spoľahlivého a všestranného výrobcu spotrebnej elektroniky, ktorý myslí prevažne na cenu. Keďže postupom času však značke začalo veriť čoraz viac spotrebiteľov, ktorí hľadali dostupnú alternatívu k “upadajúcemu” Huawei, nastal čas prekopať cenovú politiku. Xiaomi sa rozhodlo vrhnúť do lukratívneho segmentu prémiových smartfónov, ktorý dlhodobo okupuje Samsung a Apple. Na veľtrhu MWC v Barcelone sa o slovo prihlásilo so smartfónmi Xiaomi 13, 13 Pro a 13 Lite, ktoré mali na domácom trhu premiéru ešte v decembri minulého roka.

Výborný displej a ešte lepší foťák

Najväčšiu pozornosť si zaslúžia prvé dva spomínané modely, ktoré na zadnej strane zdobí logo nemeckého výrobcu fotoaparátov Leica. Ten už v minulosti svoju značku prepožičal viacerým výrobcom mobilov, ktorí sa chceli vydať rovnakou cestou, ako Nokia so značkou Zeiss. Hlavný rozdiel medzi modelmi 13 a 13 Pro je vo veľkosti displeja a čiastočne aj v kamerovom systéme. Kým model Pro má 6,73-palcový AMOLED displej s vysokým rozlíšením (3200 × 1440 bodov) a hustotou pixelov (552 ppi), klasická “trinástka” má o čosi menší 6,36-palcový displej s nižším rozlíšením (2400 × 1080 bodov) a menšou jemnosťou (413 ppi). Samozrejmosťou je 120 Hz obnovovacia frekvencia, ktorou sa mimochodom môže pochváliť aj základný model Lite. Aj výkonovo sú na tom dve vlajkové lode podobne, s jedným rozdielom. Model 13 Pro má v základe 12 GB operačnej pamäte, kým 13 začína s ôsmimi gigabajtami, no s možnosťou zakúpenia aj 12 GB verzie. O výkon sa stará najnovší procesor Snapdragon 8 druhej generácie.

Čo však mnohých zaujíma snáď najviac je kamerový systém. Xiaomi 13 Pro sa môže pochváliť trojicou foťákov so šošovkami Leica. Hlavný kamera má 50-Megapixelové rozlíšenie a veľký 1-palcový senzor, ktorý v štandardnom režime zachytáva snímky s pixelom s veľkosťou 1,6 mikrometra. V zhoršených svetelných podmienkach však mobil dokáže pixely spájať a v režime 4-in-1 Super Pixel tak zvýšiť individuálny pixel na veľkosť až 3,2 mikrometra. Druhý “telefoto” foťák má 75 milimetrový plávajúci objektív s rozsahom optického priblíženia od 0,6 do 3,2-násobku. Do tretice vo výbave nemôže chýbať ani ultraširokouhlá kamera so 14 mm objektívom a rozlíšením 50 Megapixelov. Na prednej strane mobilu sa zas nachádza 32-Megapixelový selfie foťák.

Aj základný model má čo ponúknuť, no bez loga Leica

Fotosústava modelu Xiaomi 13 vychádza z 13 Pro. Sekundárne foťáky však majú nižšie rozlíšenie. Telefoto má rozlíšenie 10 Megapixelov a ultraširokouhlý foťák 12 Megapixelov. Podobne je na tom aj model Lite, ktorý má síce 50-Megapixelový širokouhlý foťák (avšak bez šošoviek Leica), no len 8-Megapixelový ultraširokouhlý a 2-Megapixelový makro foťák (namiesto telefoto). Predná kamera je však u všetkých troch modelov identická.

Xiaomi 13 Pro je v predaji od konca februára za cenu 1299 eur. Za modely 13 a 13 Lite si výrobca pýta 999 a 499 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #Xiaomi #13 Pro #MWC 2023