Notebook pre vegánov? Novinka od Lenova má telo pokryté tkaným ľanovým vláknom

Na výrobu šasi nového notebooku Lenovo použilo okrem iného aj tkané ľanové vlákna.

06.03.2023 06:00
Lenovo, ThinkPad Z13 Gen 2 Foto:
Lenovo ThinkPad Z13 Gen 2.
debata (1)

Samozrejme nadpis je len pokusom o žart, no nič to nemení na tom, že Lenovo sa usiluje zaujať aj výrobkami, ktoré sú vyrábané z kompletne recyklovaných materiálov. Nový model s označením ThinkPad Z13 Gen 2 má telo pokryté recyklovaným tkaným ľanovým vláknom. Takýto nezvyčajne vyzerajúci notebook má na svojom šasi príjemnú tkanú textúru, ktorá vynikne v ponuke fádnych laptopov z hliníkovými alebo plastovými krytmi.

Len pre upresnenie šasi nie je vyrobené kompletne z ľanu, ale prírodné vlákna sú “zmiešané” so 75-percentného recyklovaného hliníka. Ľanová prímes je ale vedľajším produktom z výroby ľanových rastlinných vlákien. Čínsky výrobca takýmto spôsobom len nasleduje trendy, ktoré hovoria jasne v prospech udržateľnosti a recyklovaných materiálov. Dnes je už bežné, že veľká časť materiálov použitých pri výrobe spotrebnej elektroniky je recyklovaných.

Nový 13-palcový ThinkPad sa nemusí hanbiť ani za svoj výkon. Využíva procesor AMD Ryzen 7000, doplnený grafickou kartou AMD Radeon 700M. V ultimátnom prevedení je doň možné osadiť až 64 gigabajtov operačnej pamäte a dvojterabajtový SSD disk. Nebol by to notebook hodný roku 2023, keby nemal aj najnovší čip Wi-Fi 6E, ktorý dokáže prenášať dáta cez 6GHz Wi-Fi kanál. V predaji sa objaví v júli s cenou 1649 eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #notebook #Lenovo #MWC 2023 #ThinkPad Z13 Gen 2