HTC 10 pri fotení pomáha optická stabilizácia. Ponúka aj lepší zvuk

Nová vlajková loď HTC má dva fotoaparáty s optickou stabilizáciou obrazu. Fotí vraj kvalitnejšie autoportréty a lepšie si poradí aj v šere. HTC 10 bude lákať aj na kvalitnejší 24-bitový zvuk. Cena ale mnohých odradí.

12.04.2016 20:00
HTC 10, smartfón, mobil Foto:
Nový smartfón od HTC má fotoaparáty s optickou stabilizáciou obrazu.
debata

Časy kedy spoločnosť HTC patrila medzi elitu sú už dávno preč a spotrebitelia firmu zaradili do šedého priemeru, aj keď si to možno tak úplne nezaslúži. Záujem o smartfóny HTC kolíše alebo rovno klesá, čo je dôsledkom nevýraznej ponuky a absentujúcej pridanej hodnoty nových modelov, ktoré nebyť vysokej ceny nedokážu na seba upútať dostatočnú pozornosť. Len pred piatimi rokmi bolo smartfóny HTC štvrtými najpredávanejšími na trhu, v roku 2015 podľa spoločnosti IDC HTC spadlo na 17. miesto s len jednopercentným trhovým podielom.

HTC sa nevzdáva. Skúša šťastie aj vo virtuálnej realite
Taiwanská firma sa aj preto priebežne snaží zistiť, ktorým smerom sa má ešte vydať, aby si dokázala udržať titul prémiového výrobcu. Za zmienku stojí športová kamera HTC Re, ktorá sa pokúsila konkurovať kamerám GoPro – neúspešne. Svetielkom nádeje je oceňovaný headset HTC Vive pre virtuálnu realitu, ktorý firma predstavila 5. apríla. Na rozdiel od smartfónov vyššej triedy je určený pre veľmi úzky okruh spotrebiteľov, ktorí zrejme firmu nezachránia.

Smartfón s vylepšeným foťákom má veľké ambície, no aj vysokú cenu
HTC však boj medzi smartfónmi nevzdáva a predstavilo najnovší model HTC 10, ktorý je ako prvý na trhu vybavený prednou kamerou s optickou stabilizáciou obrazu. Rovnakú vlastnosť má aj zadná kamera. Podľa výrobcu je HTC 10 ako stvorený pre tvorbu autoportrétov, no niektorí analytici sa zhodujú na tom, že to skrátka nestačí. Vďaka optickej stabilizácii môže byť pri snímaní využitý dlhší expozičný čas, vďaka čomu by mali byť snímky ostré aj v horších svetelných podmienkach. Sústava šošoviek na prednej aj zadnej kamere tiež prepúšťa na snímač viac svetla. Snímač na prednej kamere má rozlíšenie päť a na zadnej kamere 12 megapixelov. Pri zaostrovaní dvojici diód pomáha aj laser.

HTC predstavilo svoju novú vlajkovú loď HTC 10. Foto: HTC
HTC 10, smartfón, mobil HTC predstavilo svoju novú vlajkovú loď HTC 10.

Fotografie je možné ukladať nie len v bežnom komprimovanom formáte JPG ale aj v nekomprimovanom formáte RAW pre ďalšie úpravy. Displej smartfónu má 5,2-palcovú uhlopriečku a rozlíšenie 2560 × 1440 bodov. Procesor Snapdragon 820 má namiesto ôsmich jadier tentokrát len štyri, s taktom 2 GHz a 1,6GHz. Operačná pamäť má kapacitu 4 gigabajty, úložná 32 alebo 64 gigabajtov s možnosťou ďalšieho rozšírenia.

Súčasťou balenia smartfónu HTC 10 sú aj... Foto: HTC
HTC 10, smartfón, mobil Súčasťou balenia smartfónu HTC 10 sú aj špeciálne hi-fi slúchadlá.

Hudbu prehráva HTC 10 vo vyššej kvalite než je u smartfónov zvykom
Ďalším výrazným prvkom, na ktorý sa snaží HTC nalákať, je zvuk. Hudbu je možné nahrávať aj prehrávať s 24-bitovým rozlíšením. Pre tento účel výrobca k telefónu pribalí aj vlastné vylepšené slúchadlá, ktoré by mali byť kvalitnejšie než bežne dodávané modely. Vysokej ceny sa výrobca nemieni vzdať. Nie je teda prekvapením, že HTC 10 si cení až za 699 eur. V predaji by sa mala novinka objaviť na konci mesiaca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #smartfón #HTC #HTC 10 #HTC Vive #HTC Re