Madam Curie - prvá Nobelova laureátka

Hrdá Poľka a zároveň slávna Francúzka. Obe krajiny si z jej slávy chcú utrhnúť čo najviac. Aj preto podobizeň najslávnejšej vedkyne uplynulého storočia bolo možné nájsť na bankovkách oboch krajín. V Paríži sa hrdia jej laboratóriom, vo Varšave zase rodným domom. A nedohodnú sa ani na jej mene. Kým Poliaci hovoria o Marii Sklodowskej-Curieovej, Francúzi jej nepovedia ináč ako madam Marie Curie.

31.08.2007 17:00
Nobelova cena Foto:
Nobelova cena
debata

Cesta Marie Sklodowskej z Poľska do Francúzska sa začala novembri roku 1867 vo Varšave, kde sa narodila v rodine učiteľov. Tí svoje deti vychovávali v silne patriotickom duchu a motivovali ich k vzdelávaniu, v ktorom videli jedinú cestu k pozdvihnutiu Poľska spod ruskej nadvlády.

Ťažkú životnú skúšku musela Maňa, ako jej doma hovorili, absolvovať už v jedenástich rokoch. Jej staršia sestra zomrela na týfus a matka podľahla tuberkulóze. Napriek tomu a skromným finančným pomerom rodiny Marie dokončila strednú školu už ako pätnásťročná.

Ženy však v tom čase nemohli študovať na Varšavskej univerzite, preto spoločne so sestrou Broňou navštevovala ilegálnu vysokú školu. Vyučovalo sa v noci a na rôznych miestach, aby ich neodhalila cárska polícia.

Sestry rýchlo pochopili, že za kvalitným vzdelaním budú musieť vycestovať. Dohodli sa teda, že Maňa bude pracovať, kým Broňa nedokončí štúdium na parížskej Sorbone, a potom jej zas finančne vypomôže ona.

V roku 1891 začala Marie študovať v Paríži. Do učenia sa pustila tak usilovne, že niekedy sa až zabudla najesť. No vďaka tomu skončila štúdium matematiky a fyziky už po troch rokoch. V škole sa spoznala aj s budúcim manželom Pierrom Curiem a spolu viedli výskum magnetizmu.

Po svadbe a pôrode dcéry Iréne hľadala Marie tézu pre svoj doktorát, teda titul, ktorý predtým nijaká žena na svete nezískala. Zaujalo ju tajomné žiarenie vychádzajúce z uránovej rudy. Rádioaktivita, ako tento jav Marie neskôr nazvala, totiž popierala všetko vtedy známe. Nezávisela od toho, či je ruda vcelku alebo rozdrobená, suchá či mokrá, čistá alebo zmiešaná s chemikáliami.

Po dlhom hľadaní prvku, ktorý vydáva rádioaktivitu, sa v roku 1897 konečne dostavil úspech. A hneď dvojitý. Manželskej dvojici sa podarilo nájsť dva rádioaktívne prvky. Prvý nazvali na česť Poľska polónium a druhý dostal názov rádium podľa latinského slova pre lúč.

Za objavenie rádioaktivity dostali manželia v roku 1903 Nobelovu cenu za fyziku a Marie sa tak stala prvou ženou, ktorá toto vedecké ocenenie získala. Odhliadnuc od ocenenia, manželom sa podarilo naštartovať novú éru vo fyzike. Vedcov rádioaktivita fascinovala a hľadali pre ňu využitie.

Už o tri roky však Mariu postihlo ďalšie nešťastie. Jej manžel sa na ceste do práce pokĺzol na mokrom chodníku spadol rovno pod kolesá konského povozu. Bol namieste mŕtvy. Šok a smútok Marie prekonávala prácou. Už deň po pohrebe bola naspäť v laboratóriu a prijala profesorské miesto na Sorbone, ktoré ostalo voľné po jej manželovi.

Za objavenie nových prvkov dostala Marie v roku 1911 druhú Nobelovu cenu. Tentoraz za chémiu. Vďaka tomu sa jej podarilo presvedčiť francúzsku vládu, aby vyčlenila peniaze na vznik Ústavu pre rádium, z ktorého sa zakrátko stala liaheň laureátov Nobelových cien. Patrila medzi nich aj Mariina dcéra Iréne Joliotová-Curieová a jej zať Frédéric Joliot.

Prácu na výskume však prerušila prvá svetová vojna, počas ktorej organizovala poľné rőntgenové stanice na vyšetrenie ranených vojakov. Po vojne cestovala po svete a zakladala lekárske ústavy na výskum rakoviny. Práve táto choroba sa jej stala osudnou. V júli roku 1934 podľahla leukémii, ktorú jej viac ako pravdepodobne privodila práca s rádioaktívnym materiálom.

O škodlivosti rádioaktivity sa v tom čase ešte nevedelo. Marie často nosievala rádioaktívny materiál v skúmavke vo vrecku alebo v noci zamyslene pozorovala, ako z jej šuplíka na pracovnom stole vychádza jemné zelenomodré svetlo.

V roku 1995 Marie Sklodowská-Curieová prelomila ešte jedno ženské tabu. Jej pozostatky previezli do parížskeho Panteonu, kde ju, ako prvú ženu vôbec, uložili vedľa milovaného manžela Pierra.

-------

Výroky slávnych o Marie Sklodowskej-Curie

  • „Bola jediným človekom, ktorého nepokazila sláva,“

    Albert Einstein, fyzik

  • „Marie bola verná Poľsku a poľskej myšlienke počas celého života,“

    Susan Quinnová , spisovateĺka

  • „Život Marie Curie by mal byť oslavovaný a považovaný za symbol ľudského úsilia,“

    Richard Levin, historik

Prvenstvá Marie Sklodowskej-Curie

  • Prvá žena na svete, ktorá získala doktorandský titul
  • Prvá žena, ktorá spravila prijímacie skúšky z fyziky na Sorbone
  • Prvá žena, ktorá získala Nobelovu cenu
  • Prvá žena, ktorá získala profesorský titul
  • A len jedna z dvoch ľudí v histórii, ktorí získali Nobelovu cenu v dvoch oblastiach
debata chyba