Technológia LTE mala premiéru aj na Slovensku

Spoločnosť Telefónica O2 testuje na Slovensku sieť LTE. Vyvoleným mestom sa stala Banská Bystrica, kde sú umiestnené základové stanice.

27.08.2010 12:33
modem, dátové prenosy, mobilná sieť, Samsung,... Foto:
Pre dátové prenosy vrámci LTE boli použité terminály Samsung (na obrázku) a LG.
debata

Vrámci stratégie budúceho rozširovania mobilných služieb spoločnosť Telefónica O2 testuje technológiou LTE (Long Term Evolution) pre extrémne rýchle bezdrôtové prenosy dát. Na Slovensku prebieha testovanie len v Banskej Bystrici, kam sa technologické zázemie presunulo z Českej republiky. Zisťovanie reálnych možností technológie budúcnosti bude prebiehať do konca augusta, kedy spoločnosti vyprší povolenie od Telekomunikačného úradu SR.

Testovacia prevádzka prebieha na frekvencii 2,66 GHz s teoretickou priepustnosťou 500 Mbit za sekundu a sleduje možnosti technológie pri komunikácii s centrálnou jednotkou umiestnenou v Prahe. Dodávateľom zariadení je Nokia a Siemens.

Pri meraní rýchlosti prenosu dát boli použité modemy od spoločností LG a Samsung s dvoma vstavanými anténami. Modem Samsung mal výkonnejší procesor, ktorý umožnil dosahovať nižšiu odozvu, v priemere o štyri milisekundy. Terminál od LG bol vybavený monitorovacím softvérom.

V priebehu demonštrácie, bolo 5-minutové video z portálu YouTube v plnom HD rozlíšení načítané za niekoľkých sekúnd. Maximálna teoretická rýchlosť prenosu dát s použitým hardvérom pritom môže dosahovať až 100 Mbit za sekundu. Reálne hodnoty sa pohybovali na úrovni 50–60 Mbit za sekundu, pri FTP prenose do 75 Mbit za sekundu. Priemerná hodnota odozvy dosahovala 24 milisekúnd. V reálnej prevádzke by mala byť odozva údajne o niekoľko milisekúnd nižšia, rovnako ako aj prenosová rýchlosť. Tú ovplyvňuje viacero faktorov, medzi inými aj počet pripojených zariadení či kvalita signálu.

Predstavitelia spoločnosti O2 sa k možnému spusteniu LTE sietí na Slovensku nedokázali vyjadriť. Na budúci rok plánuje LTE testovať aj Orange, ktorý získal polročné povolenie na realizáciu, opäť v oblasti Banskej Bystrice.

LTE (Long Term Evolution) je najnovší štandard pre bezdrôtovú komunikáciu, ktorý umožňuje dosahovať vyššie prenosové rýchlosti než pri zaužívanom UMTS.

debata chyba