Vedci ohlásili vyvinutie revolučných počítačových diskov

Nové pevné disky do počítačov by mohli byť niekoľkostonásobne rýchlejšie ako v súčasnosti. Má to umožniť nová revolučná technológia magnetického ukladania dát. Podľa zistení medzinárodného výskumného tímu je možné informáciu uložiť len použitím tepla, čo bola až dosiaľ nepredstaviteľná možnosť.

08.02.2012 14:09
Disky Foto:
Nové počítačové pevné disky majú pozostávať z nanometrových magnetických zrniečok ovládaných tepelnými pulzmi.
debata (2)

Nové disky by vďaka novej technológii nemali byť len podstatne rýchlejšie, ale mali by spotrebovať aj menej elektrickej energie. Výskum vedcov vedených fakultou fyziky na Univerzite v Yorku bol publikovaný v žurnále Nature Communications.

,,Namiesto použitia magnetického poľa na uloženie informácie na magnetické médium sa nám podarilo skrotiť oveľa efektívnejšie sily a informáciu sme uložili len využitím tepla. Pomocou tejto novej revolučnej technológie bude možné na pevné disky uložiť za sekundy terabajty dát. A vďaka tomu, že táto technológia nemusí vytvárať magnetické polia, má aj nižšiu spotrebu energie," povedal Thomas Ostler, ktorý výskum viedol.

Nové médium na skladovanie dát pozostáva z množstva nanometrových magnetických zrniečok osadených s hustotou 10 petabajtov na štvorcový meter. Dáta sa naň ukladajú pomocou ultrarýchleho zahrievacieho procesu s priepustnosťou 200 gigabitov za sekundu. V porovnaní so súčasnými technológiami pevných diskov (HDD) bude zápis zhruba 300-násobne rýchlejší a kapacita diskov vzrastie asi desaťnásobne.

Výskumný tím, ktorý na projekte pracoval, pozostával z vedcov zo Španielska, Švajčiarska, Ukrajiny, Ruska, Japonska, Holandska a Veľkej Británie.

,,Štyri storočia sa verilo, že teplo dokáže iba zničiť magnetické usporiadanie. Nám sa úspešne podarilo dokázať opak. Teplo je dostatočný stimul na ukladanie informácií na magnetické médium," hovorí Alexej Kimel z holandského Molekulového a materiálového inštitútu.

Súčasné magnetické technológie pracujú na princípe, že dva rozdielne póly magnetu sa k sebe priťahujú a dva rovnaké sa odpudzujú. Zároveň sa dosiaľ verilo, že na uloženie jedného bitu informácie je nevyhnutné otáčanie týchto drobných magnetov pôsobením vonkajšieho magnetického pola. Čím silnejšie toto pole je, tým rýchlejšie sa informácie ukladajú. Nová technológia dokáže nanomagnety otáčať pomocou ultrakrátkych tepelných pulzov, čím využíva oveľa silnejšie interné sily magnetického média.

2 debata chyba