Plášť neviditeľnosti pokročil

Koncept "plášťa neviditeľnosti" bol prvýkrát predstavený v októbri 2006 a dokázal objekty ukryť len pred mikrovlnným žiarením. Pre ľudské oko teda skrytý objekt ostal viditeľný.

12.06.2013 15:53
debata (1)

Odvtedy však výskum nových materiálov pokročil a vedci zo Singapurskej technickej univerzity najnovšie predstavili plášť neviditeľnosti, ktorý dokáže objekty ukryť aj vo viditeľnom spektre svetla.

Prototyp má stále veľa nedostatkov, no pokrok sa mu odoprieť nedá. „Plášť Harryho Pottera“ prezentovali na mačke, ktorej počas prechádzania poza prototyp „zmizla“ spodná polovica tela, pričom pozadie za ňou ostalo stále viditeľné.

Zariadenie je zostavené zo sklenených plôch, ktoré ohýbajú svetlo tak, aby prechádzalo okolo objektu. Vďaka tomu človek nevidí mačku, ale len to, čo je za ňou, a tak ju robí neviditeľnou. Podľa výskumníkov vedených Bailom Čhangom by toto zariadenie mohlo nájsť „dôležité uplatnenie v bezpečnosti, zábave či vo vojenských prieskumných akciách“.

K takémuto uplatneniu však zrejme povedie ešte dlhá cesta. Súčasný plášť neviditeľnosti dokáže nechať veci „zmiznúť“, len ak sa pozeráte zo správneho uhla – resp. zo šiestich možných uhlov. Ďalším nedostatkom je aj to, že samotný plášť je trochu viditeľný. Na druhej strane veľkým pokrokom je, že dokáže zakryť hýbajúce sa objekty ako spomínanú mačku alebo rybu v akváriu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba