Paradajková šupka má nahradiť lak na konzervách

Paradajka sa pestuje takmer všade na svete, je dostupná celý rok, ľahko sa spracováva a aj preto má čoskoro nahradiť syntetické laky a živice na obale konzerv.

05.08.2013 11:00
rajčiny, paradajky, zelenina, potraviny Foto:
Šupky z paradajok sú bohaté na vosk, ktorý od roku 2015 nahradí syntetické laky používané pri výrobe konzerv.
debata (3)

Výskum, na ktorý peniaze poskytla aj Európska únia, sa dokončuje v talianskom laboratóriu neďaleko Parmy. Z voskovitej substancie obsiahnutej v šupke tohto ovocia (paradajka je ovocie, hoci sa väčšinou konzumuje ako zelenina) možno vyrobiť biolak, ktorým sa môžu pokryť vnútorné i vonkajšie steny kovovej konzervy.

„Proces nie je drahý a pre spotrebiteľa v tom nebude žiadny cenový rozdiel,“ uvádza doktorka Angela Montanatiová, ktorá koordinuje projekt Biocopac v experimentálnom laboratóriu pre priemysel potravinových konzerv (SSiC) v Parme. „Tieto konzervy budú na trhu do dvoch rokov,“ dodáva.

Podľa údajov Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) sa vo svete každú sekundu vyprodukujú viac ako štyri tony rajčín, čo za rok činí vyše 145 miliónov ton. FAO tu započítava iba tie paradajky, ktoré sa dostanú do obchodov. Odpad z paradajok predstavuje okolo 2,2 percenta váhy plodu, ide o vlákna, šupky a stopky.

Len v Taliansku dosahuje odpad z paradajok ročne okolo 100-tisíc ton. Spracovanie jednej tony paradajkového odpadu stojí asi tri eurá. Zvyčajne sa dáva zvieratám, suší sa alebo spracováva na bioplyn.

Ak sa teda odpad lepšie zhodnotí a vyrobia sa z neho obaly na konzervy, predstavuje to úspory pre priemysel aj pre životné prostredie. Šupka z paradajky by mohla nahradiť polyméry a živice typu epoxy, ktoré obsahujú bisfenol A. Táto substancia, ktorá poškodzuje endokrinné žľazy, je v početných krajinách zakázaná ako surovina na výrobu dojčenských fliaš a od roku 2015 bude zakázaná vo všetkých potravinových obaloch.

V Parme pracuje tím doktorky Montanariovej spoločne s vedcami a priemyselníkmi z Českej republiky, Francúzska, Grécka, Španielska, Talianska a Lichtenštajnska. „Trh je tu a podnikatelia majú naozaj záujem. Vieme, že to bude fungovať,“ tvrdí Montanariová. Teraz sa robia testy odolnosti, najmä pokiaľ ide o trvanlivosť. Prvý výrobné skúšky chcú vedci začať v januári budúceho roka s francúzskou firmou špecializujúcou sa na rybie konzervy Saupiquet a jednou talianskou spoločnosťou.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #veda #paradajka #technika #konzervy