Fúzny reaktor dostane prvé komponenty

Výstavba fúzneho reaktora vo francúzskom Cadarache nabrala už dvojročný časový sklz. Budúci mesiac by však na miesto výstavby mali doraziť prvé z asi milióna komponentov.

08.08.2013 09:23
Iter, fúzny reaktor, reaktor, elektrina Foto:
Základová doska pre fúzny reaktor.
debata (12)

Fúzny reaktor Iter by mal vyrábať elektrinu za pomoci reakcií, ktoré prebiehajú aj na Slnku. Prívrženci tejto technológie tvrdia, že by sa mohla stať prakticky neobmedzeným a ekologicky čistým zdrojom energie. Oponenti zase hovoria, že celý projekt je príliš drahý a vôbec nie je isté, či sa niekedy budú stavať fúzne reaktory na komerčné účely. Ten v Cadarache bude prototypom a náklady na jeho výstavbu dosiahnu asi 15 miliárd eur.

Postaviť fúzny reaktor je technicky veľmi náročné. Preto sa už od 50. rokov minulého storočia stále hovorí, že bude dostupný „v horizonte 30 rokov“. Srdcom fúznej elektrárne má byť reaktor „tokamak,“ v ktorom budú pri teplote 200 miliónov stupňov prebiehať rovnaké reakcie ako na Slnku. Pri takejto vysokej teplote fúzujú atómy deutéria a trítia pričom sa uvoľňuje energia. Deutérium a trítium sú formy vodíka. Ide o lacné a dostupné palivo a v ideálnych podmienkach by jediným odpadom pri jeho spaľovaní mala byť voda.

Už existuje malý experimentálny fúzny reaktor JET, ktorý dokáže produkovať veľmi krátke výboje fúznych reakcií. JET však na svoj chod spotrebuje viac energie a vyprodukuje. Iter má byť oveľa väčší. Cieľom je, aby vyrábal 10-krát toľko energie, čo spotrebuje – teda asi 500 MW.

Na jeho výstavbe sa podieľa množstvo krajín. Okrem Európy aj USA, Rusko, Čína, India, Japonsko a Južná Kórea. Výstavba elektrárne naráža na mnoho problémov od technologických po logistické. Niektoré komponenty vážia 600 ton, iné zase vyrábajú vysokošpeciali­zované firmy, ktoré nie sú zvyknuté nechať nahliadnuť do svojich výrobných procesov. To všetko spôsobilo, že aj prvý dodaný komponent mal byť vo Francúzsku už v januári, no nakoniec bude dodaný až v septembri.

Presný dátum dokončenia nie je stanovený. Pôvodne to mal byť rok 2018. Tento termín sa však takmer isto nepodarí dodržať.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #technológie #Reaktor #fúzia #elektrina