Heslá by mohol nahradiť tlkot srdca

Heslo na prihlásenie do počítača sa dá zabudnúť, PIN kód do mobilného telefónu tiež. Človeku však počas života nikdy neprestane byť srdce.

09.09.2013 12:00
kardiogram, srdce, kardiograf, infarkt, tlkot... Foto:
Ilustračné foto
debata

To chce využiť kanadská spoločnosť Bionym, ktorá vyvíja spôsob, ako by sa namiesto tradičného hesla dal využiť tlkot srdca. Ten má podľa spoločnosti každý človek jedinečný, podobne ako odtlačok prsta. Kým však odtlačok prsta sa dá ukradnúť a zneužiť, so srdcom to už také jednoduché nie je. Teda aspoň nie doslovne.

Bionym preto vyvíja náramok Nymi, ktorý monitoruje tlkot srdca svojho nositeľa a dokáže ho využiť na bezdotykové odomknutie telefónu, tabletu, hracích konzol a áut. Firma avizuje, že táto technológia by sa dala využiť aj pri platbe za nákup alebo ako náhrada za naťukanie PIN kódu pri platbe kartou.

Podľa spoluzakladateľa spoločnosti Bionym Foteina Agrafiotiho „náramok nesníma len tlkot srdca, ale aj tvar tlkotu srdca“. Technológia vychádza z poznatku, o ktorom kardiológovia vedia už aspoň päťdesiat rokov.

Každý človek má unikátny tlkot srdca, ktorý je ovplyvnený tvarom, veľkosťou a umiestnením srdca v hrudníku. Technológovia sa tento poznatok snažia využiť na bezpečnostné účely, pretože jedinečný tlkot srdca je takmer nemožné napodobniť. Spoločnosť Bionym tvrdí, že ich náramok je spoľahlivý na 99 percent.

„Náramok sa samozrejme dá ukradnúť, ale jeho neoprávnený nositeľ by musel dokonale napodobniť tlkot srdca jeho pôvodného majiteľa. Je len ťažké si predstaviť, ako by to dokázal,“ uviedol Karl Martin, riaditeľ spoločnosti Bionym. Martin pre týždenník New Scientist uviedol, že užívanie liekov alebo cvičenie môžu načítanie tlkotu srdca skomplikovať, ale systém údajne toleruje regulárne, opakované zmeny v srdcovom rytme.

Samozrejme, existujú aj alternatívne spôsoby identifikácie na základe jedinečných telesných čŕt. Jedným je snímanie dúhovky v oku, čo sa už využíva napríklad na letiskách. Google si napríklad prihlásil patent na softvér, ktorý dokáže na základe čŕt tváre alebo pohybu obočia odomknúť operačný systém Android v mobilných telefónoch.

Oklamať tradičnou fotografiou sa nedá, lebo systém využíva lasery na trojrozmernú identifikáciu tváre. Spoločnosť Protesu Digital Health zase vyvinula pilulku, ktorá po prehltnutí vydáva signál identifikovateľný mobilným telefónom. Náramok Nymi sa však pri bežnom používaní javí ako najpraktickejší. Firma ho už začala predávať cez internet za 99 dolárov.

Spoločnosť Bionym dúfa, že ich technológiu si ľudia obľúbia, pretože sa zbavia nutnosti pamätať si pre každé zariadenie, kartu či internetovú stránku iné heslo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #lekári #srdce #tlkot #heslo #odtlačok