Technológie z urýchľovača sa dostávajú do nemocníc

Urýchľovač častíc LHC je najväčší a najzložitejší stroj na svete a určite aj jeden z najdrahších. Technológie v ňom použité si už nachádzajú cestu aj v oblastiach mimo extrémnej fyziky.

28.09.2013 08:00
Cern, urýchľovač, Foto:
Urýchľovač, v ktorom prúdia protóny rýchlosťou svetla, sa využije na ničenie rakovinových nádorov.
debata

Spoločnosti Advanced Oncotherapy, ktorá vznikla na základe spolupráce s CERN-om, sa podarilo znížiť náklady na využitie protónových urýchľovačov aj veľkosť samotného prístroja, že sa bude dať využiť v nemocniciach. Protónový lúč má slúžiť na presne cielené ničenie rakovinových nádorov. Využitie nájde najmä v prípadoch, keď sa nádor nachádza blízko životne dôležitých orgánov.

Protónová terapia na rozdiel od tradičnej chemoterapie alebo rádioterapie spôsobuje oveľa menšie poškodenie zdravého tkaniva v tele onkologického pacienta. Ako informoval denník Telegraph, vo Veľkej Británii si nový protónový prístroj objednalo už šesť nemocníc. Dodané by mali byť v roku 2016. Zariadenie s názvom LIGHT stojí okolo 31 miliónov eur. Je to stále veľmi veľa, no LIGHT je štyrikrát lacnejší a podstatne pokročilejší ako doterajšie prístroje využívajúce protónoterapiu.

„Najväčším pokrokom je rýchlosť, ktorou možno protónovým lúčom pohybovať, takže prístroj dokáže nádor obkresliť' veľmi rýchlo,“ uviedol pre britský denník Mike Sinclair, generálny riaditeľ spoločnosti Advanced Oncotherapy. „Je možné upraviť silu lúča na rôznych častiach nádoru a je možné sledovať pohyb orgánu. Tieto zlepšenia prispievajú k ochrane zdravého tkaniva.“

Sinclair tvrdí, že novému prístroju zatiaľ nerobili žiadnu väčšiu propagáciu, a preto ich súčasný záujem zaskočil. Údajne v súčasnosti hľadajú možnosti, ako rozšíriť výrobné kapacity. „Musíme trochu pridať,“ hovorí Sinclair, ktorý očakával, že počas najbližších piatich rokov bude záujem zhruba len o desať takýchto prístrojov. Už teraz však má osem objednávok. Okrem 6 strojov pre britské nemocnice pôjdu dva do USA.

Sofistikovaná liečba rakoviny je dobrým príkladom toho, ako mamutí vedecký projekt môže prispieť nielen pri poodhaľovaní tajomstiev vesmíru a všetkého okolo nás, ale aj zvýšiť šancu na vyliečenie závažných ochorení. Ľudia z CERN-u, medzi ktorými sú aj mnohí slovenskí vedci, sa však môžu dočkať ďalšej satisfakcie už na budúci týždeň. V utorok sa bude udeľovať Nobelova cena za fyziku a medzi najhorúcejších kandidátov patrí potvrdenie existencie Higgsovho bozónu, ktorý našli v urýchľovači LHC.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #technológie #urýchľovač #Cern