Kvantové počítače zrejme dostanú modrý náter

Oproti materiálom zvažovaným v minulosti má táto látka jednu veľkú výhodu. Je to totiž lacný, organický polovodič, ktorý sa už teraz využíva v mnohých výrobkoch.

28.10.2013 09:56
debata

Vedci z Londýnskeho centra nanotechnológií ukázali, že modrá látka CuPc (ftalocyanín medi) má nečakanú vlastnosť: dokáže udržať elektróny v superpozícii počas pozoruhodne dlhého času. Superpozícia je kvantový efekt, počas ktorého sa elektrón nachádza súčasne v dvoch stavoch. Je to, akoby človek dokázal v jednej chvíli spať a aj riešiť matematickú úlohu.

Pri vývoji kvantových počítačov je dôležité získať precíznu kontrolu nad jednotlivými kvantovými bitmi, teda qubitmi. Tie sú analógiou klasických bitov, teda čísel 0 a 1, ktoré sa využívajú v súčasných počítačoch. Rozdiel je v tom, že qubity sa môžu nachádzať v superpozícii a byť 0 a 1 zároveň. To dáva kvantovým počítačom ohromnú výpočtovú kapacitu.

Problém je udržať elektróny v superpozícii dostatočne dlhý čas a s čo najmenšou námahou. Novým prísľubom ako qubity skrotiť, je modrý materiál, o ktorom vedci informovali v žurnále Nature. „Teoreticky by kvantový počítač dokázal jednoducho vyriešiť úlohy, na ktoré by klasickým počítačom nestačil ani celý vek vesmíru. Akurát že zatiaľ taký počítač nevieme postaviť,“ uviedol hlavný autor štúdie Marc Warner. „Náš výskum však ukazuje, že bežné modré farbivo má pre kvantové počítanie väčší potenciál ako oveľa exotickejšie molekuly, ktoré sme dosiaľ skúšali.“

Látka CuPc napríklad veľmi dobre absorbuje svetlo a dá sa jednoducho kontrolovať tak chemicky, ako aj fyzicky, a tak sa dajú riadiť jej magnetické a elektrické vlastnosti. „Vlastnosti ftalocyanínu medi sú zaujímavé pre rozvíjajúcu sa oblasť kvantového inžinierstva,“ dodal Warner.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pigment #kvantový počítač #nanotechnológia