Ochranný prvok CAPTCHA už webom stačiť nemusí

Začínajúcej americkej firme sa údajne podarilo nájsť spôsob, ako prelomiť ochranu CAPTCHA, ktorá na webe tvorila bariéru medzi človekom a strojom.

30.10.2013 19:00
captcha kód, algoritmus Foto:
Systém na odlíšenie človeka od stroja, reCAPTCHA.
debata (1)

Ťažko čitateľný text skrytý do obrázka každým dňom sprevádza stovky miliónov užívateľov internetu, ktorí sa týmto spôsobom musia identifikovať. Testovací systém známy pod označením CAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) má za úlohu odlíšiť človeka od internetového robota. Je súčasťou mnohých internetových služieb od webmailov, sociálnych sietí, diskusných fór, poradní až po stránky na zdieľanie obsahu a jeho sťahovanie.

Ťažko čitateľný text pomáhal odlíšiť človeka od stroja
Systém CAPTCHA predpokladá, že jedine sám užívateľ bude schopný rozlúštiť ťažko čitateľný text ukrytý do jedného či viacerých obrázkov. Takýto text je pre väčšinu automatizovaných čítacích programov (OCR) nečitateľný a preto bol doposiaľ považovaný za jeden z najzákladnejších nástrojov na odlíšenie užívateľov od strojov. Spoločnosť Google pred časom predstavila vlastnú nadstavbu zvanú reCAPTCHA, ktorá užívateľov nie len identifikuje ale s nimi aj spolupracuje pri rozlúštení digitalizovaného textu z archívu denníka The New York Times, ktorý automatizovaný systém nedokázal prečítať.

Nový algoritmus stojí na začiatku budovania umelej inteligencie
Malá americká spoločnosť Vicarious zo San Francisca na svojich stránkach oznámila, že sa jej za pomoci špeciálneho algoritmu podarilo prelomiť systém CAPTCHA, respektíve reCAPTCHA. Algoritmus si s testovacím systémom dokáže poradiť s až 90-percentnou úspešnosťou. Podľa jeho tvorcov sa svojim spôsobom približuje k schopnostiam a efektivite ľudského mozgu. Zároveň má predstavovať ďalšiu formu budovania umelej inteligencie, ktorá bude spôsobom vyhodnocovania a práce s množstvom dát pripomínať mozog človeka.

„Súčasný systém CAPTCHA je ukážkou spracovávania vizuálnych vnemov a riešenia problémov vo všeobecnej rovine, ktorá nám pomáha pochopiť ako mozog pracuje,“ uviedol člen výskumného tímu, doktor Dileep George. Napriek tomu, že podľa mnohých môže ísť o bezvýznamný krok vpred, výskumníci z firmy Vicarious si myslia niečo iné. „Rozhodne by sme nemali podceňovať význam nového poznatku. Sme totiž na počiatku vybudovanie skutočne prvých inteligentných strojov premýšľajúcich ako ľudia,“ uviedol doktor George.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #CAPTCHA #algoritmus #Vicarious