Mobily a tablety už bude možné používať počas celého letu

Americké letecké spoločnosti svojim pasažierom umožnia používať elektronické zariadenia na palube lietadla počas celého letu, od vzlietnutia až po pristátie s výnimkou notebookov.

01.11.2013 17:10
lietadlo, lietanie, letenka, letecká... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Federálny letecký úrad USA, FAA, potvrdila, že používanie elektronických zariadení počas letu, od vzlietnutia až po pristátie, nemá žiaden vplyv na elektroniku v lietadlách, za predpokladu, že sú tieto zariadenia prepnuté do leteckého režimu. V leteckom režime majú zariadenia deaktivované bezdrôtové siete, preto nepredstavujú pre navigačné systémy a inú citlivú elektroniku žiadne nebezpečie, uvádza sa v stanovisku úradu.

Najneskôr do konca roka
Očakáva sa, že všetci americkí leteckí prepravcovia na nové zistenia zareagujú tak, ako im prikazuje oficiálne rozhodnutie úradu vydané vo štvrtok 31. októbra. Implementácia rozhodnutia sa môže u jednotlivých leteckých spoločností líšiť, nakoľko im rozhodnutie nepredkladá konkrétny termín, do ktorého musia svoju povinnosť splniť. Najneskôr do konca roka však budú môcť pasažieri oficiálne používať elektronické zariadenia bez toho, aby ich počas vzlietnutia a pristávania mali vypnuté, tak ako to doposiaľ aerolinky vyžadovali.

Telefonovať počas letu naďalej nebude možné
Úrad však stále neuvoľnil niektoré reštrikcie vzťahujúce sa napríklad k použitiu mobilných telefónov. Počas letu stále nie je možné telefonovať ani používať smartfón mimo leteckého režimu a s aktivovanou mobilnou sieťou. Elektronické zariadenia nemôžu byť takisto umiestňované do úložného priestoru na protiľahlej sedačke počas vzlietnutia a pristávania. Nové pravidlá používania mobilných zariadení by sa mali vzťahovať aj na transatlantické lety, za predpokladu, že ich prevádzkovateľom je americká spoločnosť. Je však možné, že nové pravidlá si v rámci harmonizácie osvoja aj európske letecké spoločnosti, ktoré sú s tými americkými v spoločných alianciách.

Používanie mobilných zariadení nemá vplyv na elektroniku lietadla
Zákaz používania elektroniky v lietadlách pochádza ešte z roku 1966, kedy sa predpokladalo, že elektromagnetické rušenie môže spôsobovať problémy s navigačnými a rádiovými systémami v lietadle. Dodnes je zaužívaným pravidlom, že požiadavka na vypnuté elektronické zariadenia platí až do chvíle, kým lietadlo nedosiahne výšku 10 tisíc stôp (zhruba 3 kilometre). Pri veľkom množstve mobilných zariadení to však už dnes nie je možné zaručiť, čo bolo zároveň dôvodom, prečo sa úrad FAA začala v roku 2012 detailne zaoberať touto otázkou. V júni tohto roka vydala 28-členná odborná komisia predbežné vyhlásenie, v ktorom informovala, že slabý bezdrôtový signál a úzky okruh používaných frekvencií na mobilných zariadeniach nemá vplyv na systémy v lietadle.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #FAA #federálny letecký úrad