Lieky budúcnosti budú z nanočastíc

Nanomedicína má byť veľkým prísľubom pre liečbu ťažkých ochorení vrátane rakoviny, no dosiaľ bolo možné dostať aktívne nanočastice do tela pacienta len injekčne.

28.11.2013 12:00
debata (2)

Vedci však našli a otestovali prvé nanolieky, ktoré sa dajú užívať ústne. Sú totiž vymyslené tak, aby sa dokázali dostať z tráviaceho ústrojenstva do krvného obehu a potom na miesto určenia – napríklad k rakovinovému nádoru.

Vedci orálnu nanomedicínu vyskúšali na myšiach chorých na cukrovku, ktorým takto podávali inzulín. Tvrdia však, že nanočastice môžu v sebe niesť prakticky akýkoľvek liek. Nanočastice sú pokryté povrchom, ktorý odomyká receptory na bunkách tvoriacich stenu tenkého čreva. Vďaka tomu sa dostanú do krvného obehu. Vedci o prvých orálnych nanoliekoch informovali v žurnále Science Translational Medicine.

„Ak by ste boli pacient a mali na výber, tak by ste si vždy vybrali lieky pred injekciami,“ hovorí profesor Robert Langer z MIT. Langer chce vo výskume pokračovať a nájsť spôsob, ako dostať nanolieky z pľúc do krvného obehu alebo z krvného obehu do mozgu či dokonca do placenty a pomôcť tak ešte nenarodenému dieťaťu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #rakovina #liečba #medicína #nanomedicína