V USA skúšajú systém varovania pred zemetrasením a cunami

V Kalifornii prebieha testovanie prototypu systému, ktorý má byť schopný vopred varovať pred zemetrasením, vlnami cunami alebo povodňami.

03.01.2014 16:00
usa, cunami, zemetrasenie, dom, gps Foto:
Sieť GPS staníc a senzorov dokáže varovať nielen pred zemetrasením, ale aj prívalovými dažďami.
debata

Projekt využíva sieť staníc navigačného systému GPS a jeho satelity a rôzne senzory. „Kombináciou údajov z GPS s údajmi zo senzorov sme schopní zmerať zmeny, ku ktorým dochádza pri zemetrasení či iných prírodných udalostiach,“ povedal pre BBC výskumník Yehuda Bock. Systém je podľa neho schopný napríklad zaznamenať záchvevy, ktoré sa objavujú krátko pred otrasmi pôdy, aj odhadnúť, aké silné to zemetrasenie bude a či vyvolá prívalovú vlnu.

Systém včasného varovania by pomohol záchranným službám lepšie sa pripraviť, účinnejšie reagovať na hrozbu a poskytnúť dôležité informácie verejnosti. „Minúty a dokonca len sekundy pred nejakou prírodnou katastrofou majú zásadný význam,“ uviedol Bock. Nový systém inštalovaný v južnej Kalifornii takisto pomáha vedcom varovať záchranárov pred hrozbou náhlych povodní.

Tvorcovia systému hovoria, že GPS sa dá použiť aj na meranie vlhkosti vzduchu. „GPS nie je len navigačný, ale aj meteorologický systém. Rýchlosť cestovania signálu z GPS senzora na satelit a späť je totiž ovplyvnená aj vlhkosťou vzduchu,“ uviedla Angelyn Mooreová z vesmírnej agentúry NASA. „Vždy, keď meriame polohu senzora, tak zároveň meriame aj množstvo vody v atmosfére,“ dodala. Tradične sa na meranie vlhkosti používajú meteorologické balóny, ale GPS sa osvedčil už minulé leto, keď správne predpovedal prívalové dažde pre San Diego.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #USA #GPS #cunami