NSA vyvíja kvantový počítač. Prelomí aj najsilnejšie heslá

Prognózy bezpečnostných analytikov sa do bodky napĺňajú. Bezpečnostná agentúra NSA pravdepodobne pracuje na vývoji vlastného kvantového počítača. Ak sa jej počítač vyvinúť podarí, dáta ľudí už neochráni ani najsilnejšie heslo.

04.01.2014 07:00
superpočítač, počítač, pc, procesor, CPU,... Foto:
Ilustračné foto
debata (15)

Situácia okolo Národnej bezpečnostnej agentúry NSA opäť naberá na obrátkach. Po tom, čo Spojené štáty uviedli, že Edward Snowden zverejnil len zlomok z informácií, ktoré od svojho bývalého zamestnávateľa odcudzil, unikli na verejnosť ďalšie citlivé údaje. Detaily o špehovaní užívateľov, ktoré vyplávali na povrch počas minulého roka, sa tak zdajú byť len vrcholom nepriestrelného ľadovca. Aktivity bezpečnostnej agentúry sú omnoho rozsiahlejšie a zasahujú do oblastí bežného života ľudí nie len v Spojených štátoch, ale najmä mimo nich. V blízkej budúcnosti by mohli mať prakticky neobmedzený vplyv.

Počítač, pre ktorý nie je žiadna šifra prisilná
Podľa denníka Washington Post, ktorý vychádza z dokumentov poskytnutých Edwardom Snowdenom, sa agentúra NSA už dlhšiu dobu usiluje o zostrojenie kvantového počítača. Takýto kvantový počítač by disponoval extrémnou výpočtovou silou, ktorá by bola použiteľná na prelomenie šifier a prakticky akýchkoľvek hesiel. Kvantové počítače pre operácie s dátami využívajú fenomény známe z kvantovej mechaniky, napríklad superpozície alebo kvantové previazanie častíc.

Najťažšie heslo počítač odhalí v zlomku sekundy
Na úlohu, na akej by pracoval kvantový počítač len zlomok sekundy, by súčasné superpočítače potrebovali niekoľko minút až hodín. Príkladom je práve prelomenie silných šifier, ktoré v súčasnosti síce možné je, no je neefektívne a časovo extrémne náročné. Vďaka kvantovému počítaču by mohla NSA získať prístup prakticky kamkoľvek, prípadne sa o jeho výpočtovú kapacitu podeliť aj s ďalšími medzinárodnými bezpečnostnými agentúrami. Ak by NSA kvantový počítač zostrojila, mohla by ho podľa denníka použiť aj na dešifrovanie tajnej komunikácie medzi zahraničnými diplomatmi a politikmi.

V ohrození môžu byť politici, diplomati ale aj bežní ľudia
Americká bezpečnostná agentúra už v súčasnosti investovala do vývoja počítača odhadom viac ako 80 miliónov dolárov, no v súčasnosti stále pracuje na vytvorení funkčného prototypu. V dokumentoch sa o projekte píše pod názvom „Prienik do náročných cieľov“ a predpokladá sa, že stroj má byť zostrojený v laboratóriách NSA v štáte Maryland.

V súčasnosti vyvíja podobný kvantový počítač kanadská spoločnosť D-Wave System, na objednávku pre Americkú vesmírnu agentúru NASA a Google. Na rozdiel od iných strojov procesor počítača D-Wave Two bude využívať takzvaný tunelový jav, ktorý umožní vyriešiť niektoré typy matematických úloh v zlomkoch sekundy. Špeciálny procesor v podstate dokáže naraz preveriť všetky možné riešenia a následne vybrať to najlepšie. Na porovnanie: operáciu, ktorú bežný počítač vyhotoví za 30 minút, dokáže podobný stroj dokončiť za menej ako pol sekundy. V prípade kvantových počítačov sa hovorí o ich využití v kombinatorickej matematike, skúmaní vesmíru, použití pri plánovaní a riešení problémov, či zostrojení umelej inteligencie.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #NSA #edward snowden #kvantový počítač #šifra