V Abú Zabí sa začne summit o vode, téma bude odsoľovanie

V metropole Spojených arabských emirátov sa v pondelok stretnú stovky účastníkov medzinárodného fóra, kde sa bude riešiť jeden z najpálčivejších globálnych problémov - tematika dostupnosti vody a bezpečnosti vodných zdrojov.

20.01.2014 13:00
odsoľovanie, morská voda, soľ, fabrika Foto:
Fabrika na odsoľovanie morskej vody.
debata

Svetový summit o vode (IWF) sa bude venovať napríklad odvetviu, od ktorého sú závislé milióny ľudí na Arabskom polostrove – odsoľovaniu morskej vody.

Trojdňová konferencia v Abú Zabí je jedným z množstva podobných medzinárodných stretnutí, ktoré sa pravidelne zaoberajú problematikou dostupnosti pitnej vody. Vlani na jeseň sa napríklad konala konferencia o vode pod záštitou OSN v Budapešti. Rovnakú tému rozoberali aj počas summitu Európskej únie a latinskoamerických a karibských štátov.

IWF, počas ktorého prehovorí sedem desiatok odborníkov a biznismenov z 19 krajín, je akciou zameranou na prax a budovanie obchodných vzťahov. Súčasťou summitu je totiž aj veľtrh, kde sa predstavujú výrobcovia najrôznejších technológií spojených so získavaním, čistením či rozvodom vody.

Veľkou témou tohtoročného druhého ročníka IWF bude odsoľovanie – technológia, ktorú používajú najmä prímorské štáty bez dostatočných zásob pitnej vody. Práve na Arabskom polostrove sa niekde takto získava až 90 percent pitnej vody. Technológie sú však energeticky veľmi náročné a v Abú Zabí sa predstavia napríklad nové nízkoenergetické metódy odsoľovania.

Prístup k čistej pitnej vode nemá podľa posledných údajov OSN na celom svete takmer miliarda ľudí. Situácia sa pritom bude vzhľadom na rastúcu populáciu skôr zhoršovať. Podľa odhadov bude musieť roku 2030 polovica ľudstva čeliť nedostatku vody a ľudia budú požadovať o 40 percent viac vody, než bude k dispozícii. Nedostatkom vody trpia najmä krajiny subsaharskej Afriky a ďalšie púštne oblasti.

Problémom tam nie je len malá dostupnosť pitnej vody, ale aj tej úžitkovej. To potom znamená aj nízku úroveň hygieny či zlé nakladanie so splaškami, čo vytvára ideálne prostredie na šírenie najrôznejších chorôb.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odsoľovanie #morská voda #Spojené arabské emiráty