Namiesto zadávania hesla postačí len zvuk z mobilu

Google kupuje spoločnosť zaoberajúcu sa tvorbou jedinečného systému overovania identity užívateľa. Do počítača mu umožní prihlásiť sa len pomocou zvuku z jeho mobilného telefónu.

19.02.2014 07:00
trezor, hacker, útok, internet, bezpečnosť,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Overovanie identity užívateľa na počítači v budúcnosti už nebude nutne tvoriť prihlasovacie heslo, snímanie sietnice, tváre či odtlačkov prstov. Izraelský start-up (pozn. začínajúca spoločnosť) SlickLogin vyvinula technológiu, ktorá umožní overiť užívateľa pomocou zvukových vĺn. Používané zvukové vlny sú podľa tvorcov technológie unikátne a slúžia na bezdrôtovú komunikáciu medzi dvoma zariadeniami.

Namiesto hesla smartfón
V praxi má byť pri overení identity použitý napríklad užívateľov smartfón, ktorý bude pomocou zvukových vĺn komunikovať s počítačom. Počítač v takomto prípade vygeneruje zvuk v určitej vlnovej dĺžke, ktorý následne analyzuje špeciálna aplikácia v smartfóne. Následne telefón zašle počítaču spätný jedinečný signál, prostredníctvom ktorého počítač overí identitu užívateľa. Podľa tvorcov môže byť takáto technológia použitá ako náhrada za heslo alebo iný bezpečnostný prvok.

O technológiu, ktorá by mohla priniesť novú úroveň bezpečnosti do Androidu či internetových služieb, prejavil ako prvý záujem Google a v oficiálnej správe oznámil, že kupuje izraelskú spoločnosť SlickLogin. „Google bol prvou spoločnosťou, ktorá ponúkla dvoj-úrovňové overovanie pre všetkých zadarmo. Nový člen nášho tímu, SlickLogin, pracuje na zaujímavých riešeniach, ktoré môžu urobiť internet bezpečnejším miestom pre všetkých,“ tvrdí vo vyhlásení Google.

Nová technológia môže priniesť vyššie zabezpečenie na internete
Nový spôsob zabezpečenia s využitím technológie SlickLogin by mohlo nájsť uplatnenie v širokej škále internetových služieb počnúc prístupom k e-mailovej schránke až po overovanie transakcií v internet bankingu. Banky v záujme zvyšovania zabezpečenia používajú nové zabezpečovacie prvky, ktoré sú však stále náchylné na zneužitie, aj keď v posledných rokoch sa toto riziko minimalizovalo. V súčasnosti využíva väčšina bánk trojfaktorové overovanie, ktorého transakcie potvrdzuje prostredníctvom unikátnej SMS správy s obmedzenou dĺžkou platnosti. Akákoľvek technológia, ktorá by pri rovnakej alebo vyššej úrovni ochrany priniesla vyšší komfort používania služieb tak môže byť prínosom. Aké plány má Google so SlickLogin však zatiaľ ťažko odhadnúť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #identita #autentifikácia #SlickLogin