Južná Kórea použije malvér a rozpúta kybernetickú vojnu

Južná Kórea údajne najala hackerov aby našli spôsob, ako zaútočiť na nukleárne zariadenia v susednej Severnej Kórei. Zrodiť by sa mohol nový a dokonalejší červ Stuxnet, ktorý sa pred rokmi infiltroval do iránskych centrifúg na obohacovanie uránu.

22.02.2014 12:25
internetový útok, hacker, malvér, cyber attack,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Minister obrany Južnej Kórei údajne plánuje vybudovať kybernetické zbrane podobné malvéru Stuxnet, ktorý v roku 2009 dokázal vážne poškodiť priemyselné počítačové systémy a šíril sa aj medzi neprepojenými systémami. Červ Stuxnet napáchal vážne škody najmä na iránskych centrifúgach na obohacovanie uránu. Južná Kórea sa preto domnieva, že môže podobným spôsobom zvrátiť zatiaľ len rétorické ohrozovanie zo strany susednej Severnej Kórei.

Militantný štát v roku 2006 oznámil, že úspešne otestoval jadrovú zbraň, čím vyvolal poplach v celom regióne. V úsilí zabrániť ďalšiemu vývoju a testovaniu jadrových zbraní medzinárodné organizácie spustili diplomatické rokovania so Severnou Kóreou, ktoré však zatiaľ nepriniesli jednoznačné výsledky.

Namiesto zbraní skúsení hackeri a nebezpečný malvér
Južná Kórea podľa ministra obrany spustí preventívnu misiu, pri ktorej bude použitý špeciálnu softvér. Informovala o tom juhokórejská spravodajská agentúra Yonhap. Denník ďalej dopĺňa, že vývoj zbraní schopných fyzicky poškodiť severokórejské jadrové zariadenia je už druhou fázou v dlhodobej stratégii, ktorej ciele sa začali napĺňať v roku 2010. Podľa expertov môže byť použitie sofistikovaného malvéru, podobného červovi Stuxnet, extrémne rizikové, nakoľko sa môže zľahka vymknúť kontrole a napáchať tak omnoho väčšie škody, než bolo pôvodne plánované. „Príkladom môže byť červ Stuxnet, ktorého ďalšie šírenie nebolo možné predvídať či kontrolovať,“ uviedol pre server BBC bezpečnostný expert z University of Surrey, profesor Alan Woodward.

Malvér sa môže vymknúť kontrole a napáchať ešte väčšie škody
Červ Stuxnet sa v obmenenej podobe objavuje na internete aj naďalej. Organizované skupiny hackerov ho dodnes využívajú na cielené útoky, pred ktorými je ochrana komplikovanejšia a negatívny dopad je o to výraznejší. Krátko po tom, čo Stuxnet zaútočil na kontrolné systémy v iránskych jadrových zariadeniach, sa mu podarilo vyradiť z prevádzky aj niekoľko iránskych čističiek vody. Zacielenie malvéru je preto jedna vec, no jeho šírenie už vec druhá.

Malvér sa napríklad len v roku 2012 objavil znova a zaútočil na elektrárne spoločnosti Bandar Abbas a priemyselné spoločnosti pôsobiace v južnej časti Iránu pri Hormúzskom prielive. Podľa iránskych médií boli všetky tieto útoky úspešne odvrátené. Špeciálny malvér sa v roku 2012 infiltroval aj do dvoch elektrární v Spojených štátoch a u jednej z nich spôsobil niekoľkotýždňový výpadok dodávky elektriny. Malvér vtedy prerušil proces obnovy kritických systémov vrátane turbín po reštarte.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #malvér #Južná Kórea #Stuxnet #kybernetická vojna