Na internet sa čoskoro dokáže pripojiť aj papier či etiketa

Špeciálny elektronický papier nalepený na produkte bude schopný spojiť sa s telefónom a na internete vyhľadať požadované informácie. So smartfónom sa spojí len pomocou dotyku prsta ruky. Užívateľ už nebude musieť čítať príbalový leták a zloženie výrobku. Všetko sa dozvie na displeji svojho smartfónu.

25.02.2014 17:00
Ericsson Connected paper, elektronický papier Foto:
Ericsson vyvinul špeciálny elektronický papier, ktorý dokáže komunikovať so smartfónom pri dotyku prsta.
debata (1)

Predstavte si, že sa ukázovákom pravej ruky dotknete papierovej nálepky na tetrapakovom balení obyčajného mlieka. Na smartfóne v druhej ruke sa okamžite objaví informácia o zložení, dátume spotreby, či vhodnosti pre vašu diétu alebo zdravotný stav. Nebudete musieť čítať príbalový leták a zloženie napísané miniatúrnym písmom, či na internete hľadať, či je konkrétne mlieko bez laktózy. Elektronika to urobí za vás.

Elektronická etiketa bude komunikovať so smartfónom
Spoločnosť Ericsson na veľtrhu MWC v Barcelone predstavila koncept takzvaného elektronického pripojeného papiera, ktorý svojim spôsobom pripomína sci-fi. Aj keď od neho na prvý pohľad nemá ďaleko, Ericsson tvrdí, že uplatnenie nájde v mnohých oblastiach bežného života už blízkej budúcnosti. Funkčný prototyp zatiaľ slúži len na demonštrovanie možností a využitia, napríklad vo farmácii, zdravotníctve, módnom a automobilovom priemysle, no aj v bežnom maloobchodnom predaji.

Špeciálny elektronický papier od Ericssonu

Papier, ktorý je na nerozoznanie od bežnej nálepky, obsahuje špeciálny čip, dotykový senzor, vytlačenú anténu a batériu. Papier sa spojí s mobilným zariadením pri dotyku prsta prostredníctvom tela užívateľa. Následne ho smartfón alebo tablet identifikuje a na internete vyhľadá potrebné informácie, ktoré neskôr doručí do mobilnej aplikácie. Aplikácia môže obsahovať napríklad údaje o užívateľovi, informácie o jeho zdravotnom stave, diéte či len obyčajný zoznam receptov, na základe ktorého užívateľovi navrhne, aké suroviny a v akom množstve má nakúpiť.

Futuristický elektronický papier má veľké možnosti využitia, od informovania o zložení potravín, histórii výrobcu, návodu na použitie či spôsobe skladovania. Okrem už spomínaných oblastí ho bude raz možné využiť aj pri poštových zásielkach. Zásielka vybavená elektronickým papierom pri dotyku prsta prezradí, ako bolo s balíkom zaobchádzané, akými dopravnými uzlami cestoval, ktoré krajiny navštívil a či jeho obsah kontrolovali na colnici.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ericsson #elektronický papier #MWC