Japonci vynašli nový spôsob ovládania smartfónu

Miniatúrny počítač, ktorý pripomína načúvací prístroj sleduje pohyby človeka vrátane jeho mimiky, ktoré následne interpretuje ako príkazy na ovládanie smartfónu. Počítač dokáže monitorovať pulz a telesnú teplotu a podľa potreby privolať lekára.

01.03.2014 18:05
načúvací prístroj, sluchovo postihnutí,... Foto:
Miniatúrny počítač vyvinutý vedcami z Hiroshima City Univeristy sa nosí za uchom, podobne ako súprava handsfree (na obrázku ilustračné foto).
debata

Miniatúrny počítač umiestnený za uchom podobne ako handsfree alebo načúvací prístroj umožňuje na diaľku ovládať smartfón sledovaním výrazu užívateľa a pohybov jeho tváre. Reaguje napríklad na žmurknutie, vyplazenie jazyka či pohyb nosa. Zariadenie vyvinuli výskumníci z Hiroshima City University a v súčasnosti funkčný prototyp testujú a hľadajú preň reálne využitie.

Analytici tento rok predpovedajú výraznejší nástup nositeľných technológií, na čo reagujú už aj samotní výrobcovia. Tohtoročný veľtrh CES sa preto niesol v znamení inteligentného príslušenstva, od inovatívnych ovládacích prvkov, cez okuliare s rozšírenou realitou až po športové náramky a vreckových osobných trénerov.

Zariadenie sleduje pohyby v uchu pomocou infračervených senzorov
Špeciálne zariadenie vyvinuté v Japonsku má len 17 gramov a so smartfónom komunikuje cez Bluetooth. V jeho kompaktnom tele sa nachádza takisto GPS, kompas, gyroskopický senzor, batéria, barometer, slúchadlo a mikrofón. Možno ho preto používať ako klasické handsfree slúchadlo. Svojim spôsobom je však výnimočné. Podobne ako inteligentné hodinky, aj „slúchadlo“ bude využívať operačný systém s otvoreným kódom do ktorého bude možné inštalovať rôzny softvér, pre rozšírenie funkcionality. Podľa Kazuhira Taniguchiho z výskumného tímu si však treba ešte na finálnu podobu zariadenia počkať, minimálne do budúcoročných Vianoc.

Zariadenie bude pomocou infračervených senzorov sledovať miniatúrne pohyby vo vnútri ucha, ktoré sa odrážajú pohyb očí alebo úst. Pomocou informácií získaných z vnútornej časti ucha bude počítač následne schopný identifikovať, či užívateľ napríklad zodvihol obočie, vyplazil jazyk alebo zaťal zuby. K pohybom následne priradí určitý povel, ktorý následne zašle smartfónu.

Počítač pomôže aj horolezcom či ľuďom s postihnutím
Napriek tomu, že použitie takéhoto zariadenia môže znieť absurdne, keďže človek mnohé zo svojich pohybov robí neúmyselne, podľa výskumníkov existuje početná skupina ľudí, ktorý ho ocenia. Môže ísť napríklad o horolezcov, motocyklistov, astronautov či postihnutých ľudí. „Predstavte si, že v noci za jasnej oblohy leziete po skale a v smere vášho pohľadu uvidíte jasnú hviezdu. Keďže zariadenie bude vedieť rozpoznať vašu nadmorskú výšku ako aj smer, ktorým sa pozeráte, môže vás prostredníctvom slúchadla informovať, že hviezda na ktorú sa pozeráte je Sirius,“ uvádza Taniguchi.

Zmeria teplotu, upozorní na chorobu či privolá lekára
Druhá verzia zariadenia by mala umožniť monitorovať členov domácnosti na diaľku, napríklad starších ľudí. Už v súčasnosti ale okrem iného dokáže sledovať pulz a telesnú teplotu vrátane príznakov akými sú kýchanie a upozorniť tak na prichádzajúce ochorenie. Za pomoci akcelerometra zároveň dokáže zistiť, či osoba spadla a upozorniť príbuzného či zavolať pohotovosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #inteligentné príslušenstvo #načúvací prístroj