Westinghouse bol priekopníkom elektrifikácie

Najmä vďaka dvom mužom elektrina vytlačila paru a odštartovala technologickú revolúciu. Tým prvým bol vynálezca srbského pôvodu Nikola Tesla a druhým americký vynálezca a podnikateľ George Westinghouse, od ktorého úmrtia uplynie zajtra 100 rokov.

11.03.2014 17:00
George Westinghouse Foto:
Podnikateľ George Westinghouse so svojím dvorným dodávateľom patentov Nicolom Teslom spustili elektrotechnickú revolúciu na sklonku 19.storočia.
debata (1)

Firma založená Westinghousom, ktorý vynašiel aj samočinnú tlakovú brzdu pre vlaky, existuje doteraz a na jej technológiách je dnes založených asi 50 percent vo svete fungujúcich jadrových elektrární.

Podnikateľ Westinghouse so svojím dvorným dodávateľom patentov Teslom spustili elektrotechnickú revolúciu na sklonku 19. storočia. Ešte predtým však museli vybojovať súboj s ďalším priekopníkom elektrického veku Thomasom Edisonom. Ten už začiatkom 80. rokov spustil elektráreň na newyorskom Manhattane, centrum však zaplavil kopou rozvešaných drôtov a kto chcel elektrinu odoberať, musel bývať maximálne do dvoch kilometrov od elektrárne. Edison totiž používal jednosmerný prúd.

Tesla s Westinghousom stavili na prúd striedavý, ktorý je možné prenášať na veľké vzdialenosti. A tak vypukla slávna „vojna prúdov“, ktorej obeťou sa stali tucty psov a mačiek, ktoré Edisonovi ľudia zabíjali, aby ukázali nebezpečnosť striedavého prúdu. Tú v auguste 1890 demonštrovali aj na človeku, keď zostrojili prvé elektrické kreslo – prvá poprava však rozhodne neprebehla rýchlo. Pre tento spôsob trestu smrti chceli Edisonovi právnici dokonca zaviesť termín „westinghousovať“.

Tesla nakoniec v kampani všetkých tromfol, keď v máji 1891 predviedol na stretnutí elektroinžinierov svoj vynález – spôsob tvorby vysokofrekvenčných striedavých prúdov. Nechal prejsť desaťtisíce voltov zo svojho generátora vlastným telom do lampy, ktorú držal v ruke. Tesla tak ukázal, že striedavý prúd môže byť bezpečný, keď sa s ním správne zaobchádza. Aj vďaka tomuto pokusu Westinghouse s Teslom nakoniec vojnu prúdov vyhrali.

Keď sa Westinghouse začal angažovať v elektrotechnickom priemysle, mal už za sebou úspešnú kariéru spojenú sprvu hlavne so železnicou. Narodil sa 6. októbra 1846 v Central Bridge v štáte New York a už v 15 rokoch narukoval do vojny Severu proti Juhu. Po návrate z bojov nastúpil do továrne svojho otca na poľnohospodárske stroje, kde ako 19-ročný skonštruoval svoj prvý vynález – hviezdicový parný motor. V roku 1869 získal Westinghouse patent na pneumatickú brzdu a ten istý rok, ešte ani nie dvadsaťtriročný, sa stal riaditeľom Westinghousovej spoločnosti pre výrobu pneumatických bŕzd. Jeho ďalšie zlepšováky, napríklad samočinná tlaková brzda, pomohli k rozvoju železničnej dopravy. V roku 1881 založil v USA ďalšiu firmu v odbore – Union Switch and Signal Company, ktorá vďaka automatizovanému signalizačnému a výhybkovému systému prispela k ďalšiemu zvýšeniu bezpečnosti na železnici.

Westinghouse sa do histórie zapísal nielen ako priekopník na železnici a v elektrifikácii. Napríklad ako jeden z prvých rozpoznal potenciál zemného plynu, ktorý bol do tej doby len vedľajším produktom ťažby ropy. Westinghouse ho v USA začal využívať na vykurovanie a svietenie v domácnostiach. Prispel tiež k rozvoju telefónnych sietí, keď zlepšil zariadenie vtedy ešte primitívnych telefónnych ústrední.

George Westinghouse bol pracovitý a podnikavý človek – získal okolo 360 patentov a založil niekoľko desiatok spoločností. Bohužiaľ, nebol najlepší manažér. Firmu Westinghouse Electric riadil do roku 1909, keď musel vedenie opustiť v rámci reorganizácie, ktorá mala spoločnosť zachrániť pred bankrotom. To sa nakoniec podarilo a firma úspešne prežila celé 20. storočie. Okrem elektriny sa venovala aj výrobe domácich spotrebičov, dodávkam elektroniky pre armádu a v roku 1995 dokonca kúpila televíziu CBS. Obnovená spoločnosť Westinghouse Electric Company bola založená v roku 1999 a dnes je jej väčšinovým vlastníkom japonská Toshiba.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #George Westinghouse #Nikola Tesla #elektrifikácia