Batérie v mobiloch bude možné nabiť za menej než 30 sekúnd

Izraelská firma StoreDot tvrdí, že našla recept na rýchle nabíjanie telefónov. Vďaka novej technológii údajne dokáže naplno nabiť mobil už v priebehu 30 sekúnd. Problémom je ale veľkosť, aj vysoké výrobné náklady. Telefóny s novou batériu by mohli byť až dvojnásobne drahšie.

12.04.2014 09:50
batérie, mobil, nabíjačka, smartfón, nabíjanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Batéria v telefóne, notebooku či tablete sa vždy vybije v tom najmenej vhodnom momente. Aj keď existujú cestovné nabíjačky, ku ktorým postačí zariadenie pripojiť, nabíjanie v závislosti od kapacity batérie obvykle netrvá menej než hodinu. Začínajúca izraelská firma StoreDot tvrdí, že našla recept na rýchle nabíjanie mobilných zariadení, na čele so smartfónmi.

Novú batériu bude možné nabiť aj za menej než 30 sekúnd
Riešenie v podobe nabíjačky, ktorá je schopná naplno nabiť špeciálnu batériu s nanokryštálmi za menej než 30 sekúnd, predstavila na konferencii Microsoft Think Next. Na konkrétnom príklade následne výskumníci ukázali, ako je možné nabiť batériu v smartfóne Samsung S4 z pôvodných 26 na 100 percent v priebehu 30 sekúnd.

Nabíjanie batérií od spoločnosti StoreDot.

Súčasťou konceptu, ktorý má zatiaľ len podobu funkčného prototypu, je predovšetkým batéria vo veľkosti balíka cigariet, ktorá je pripojená k smatónu. Ekologická batéria využíva nanokryštály s priemerom 2,1 nanometra, ktoré mali pôvodne slúžiť na boj proti Alzheimerovej chorobe. Ich vlastnosťou však je aj veľmi dobré akumulovanie energie, preto voľba padla na smartfóny.

Smartfóny so špeciálnou batériu budú až dvojnásobne drahšie
Veľkosť prototypu zatiaľ neumožňuje batériu vyrábať a dodávať producentom smartónov, no výskumníci zo StoreDot tvrdia, že batérie bude možné integrovať do zariadení už v priebehu jedného roka s komerčnou dostupnosťou počas najbližších troch rokov. Problémom je však zatiaľ ich súčasná ale aj očakávaná cena. Výroba takýchto batérií bude podľa odhadov o 30 až 40 percent nákladnejšia a samotný produkt podľa vedcov až dvojnásobne drahší než je tomu v súčasnosti.

Nanokryštály majú široké spektrum použitia
Nanokryštály, ktoré výskumníci použili pri výrobe batérie majú široké spektrum použiteľnosti. Využívané môžu byť tak v chémii, fyzike ako aj pri výrobe prenosných zariadení a nositeľných technológií, akými sú inteligentné hodinky, náramky či okuliare. Ponúkajú totiž významné inovácie, na ktoré vedci poukázali aj pri pamäťových čipoch, na ktoré bolo vďaka nanokryštálom možné zapisovať až trojnásobnou rýchlosťou než u konvenčných pamätí typu flash.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #batérie #nanokryštál