Japonsko bude mať do štyroch rokov najpresnejšie GPS

Japonsko bude do roku 2018 využívať nadstavbu navigačného systému GPS, ktorá umožní navigovanie s presnosťou až na centimetre. Súčasné systémy majú v dôsledku nepresností pri prepočte signálu a kvôli zastavaným plochám prenosť na úrovni niekoľkých metrov.

26.04.2014 21:45
navígácia, GPS, určovanie polohy, satelit, iGo,... Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Bez dokonale presnej navigácie ani na krok. Japonsko sa neuspokojí s navigovaním s presnosťou na niekoľko metrov a plánuje použiť vlastné rozšírenie pre GPS s názvom Quazi-Zenith Satellite System. Rozšírenie, ktoré bude využívať štyri satelity spoločnosti Mitsubishi Electric a až 1200 pozemných staníc na korekciu a vyhodnocovanie signálu z družíc, by malo byť v prevádzke do roku 2018.

Namiesto niekoľkých metrov len centimetre
Japonský satelitný systém je akousi nadstavbou systému GPS, ktorá má prioritne slúžiť na spresňovanie polohy na území Japonska. Iniciatíva vytvorenia systému QZSS bola japonskou vládou schválená už v roku 2002, prvý satelit bol na obežnú dráhu Zeme vypustený až o 8 rokov neskôr. Japonská vláda sa v roku 2011 rozhodla akcelerovať projekt a do konca druhej dekády vypustiť na obežnú dráhu ďalšie tri satelity, ktoré by umožnili presnejšie určovanie polohy vysielaním upraveného signálu. Podľa posledných informácií by však mohol byť systém spustený skôr, a to už v roku 2018.

Systém QZSS bude využívať signál z družíc GPS, ktorý bude spracovávať, prepočítavať a korigovať pomocou pozemných staníc a následne opätovne vysielať na družice, z ktorých bude signál zachytávaný bežnými GPS zariadeniami predovšetkým z územia Japonska. Podľa pôvodných informácií by mal systém umožňovať navigáciu s presnosťou na centimetre, na rozdiel od konvenčného GPS, u ktorého sa presnosť môže pohybovať aj na hranici niekoľkých desiatok metrov. Nepresnosti v takomto prípade vznikajú v dôsledku chýb pri prepočte signálu ako aj kvôli husto zastavaným plochám a nerovnému terénu. Satelity QZSS sa budú pohybovať po elipsovitej dráhe medzi južným cípom Austrálie a severným cípom Japonských ostrovov.

EÚ vyvíja vlastný trojnásobne drahší systém Galileo
Štyri satelity by mali byť v prevádzke už na konci roka 2017 a v najbližších rokoch by ich mali doplniť ďalšie tri satelity, ktoré budú zabezpečovať systém v dlhodobo udržateľnom stave. Japonská vláda pre projekt vyčlenila 1,7 miliardy dolárov, o 4,2 miliardy menej, než je rozpočet pre európsky navigačný systém Galileo.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #GPS #Galileo #QZSS