Nové magnetické pásky od Sony pojmú až 185 TB dát

Vďaka novej technológii bude možné na magnetické pásky uložiť až 74-krát viac dát než doteraz. Sony kapacitu navýšilo až na 185 terabajtov. Komerčná výroba je však zatiaľ v nedohľadne.

03.05.2014 16:04
magnetická páska, záznamové médium, dáta Foto:
Ilustračné foto (na obrázku magnetické pásky)
debata

Ani vysokokapacitné pevné disky či SSD alternatívy viaceré spoločnosti neprinútili, aby upustili od výroby ako aj používania magnetických pások, ktoré stále predstavujú jeden z najbezpečnejších spôsobov dlhodobého archivovania dát. Magnetické pásky stále využívajú veľké spoločnosti prevádzkujúce dátové centrá, ako prostriedok na úschovu kritických dát, ku ktorým nie je potrebný permanentný prístup.

Nový materiál umožní znásobiť kapacitu pások
Spoločnosť Sony, ktorá pásky vyrába už niekoľko rokov, vyvinula nový materiál, vďaka ktorému budú magnetické pásky disponovať extrémnou hustotou zapísaných dát, a to až 148 gigabitov na štvorcový palec. Kazeta, ktorá bude s využitím novej technológie vyrobená tak pojme až 185 terabajtov dát. Bežné pásky v súčasnosti uchovávajú maximálne 2,5 terabajtu dát s hustotou, ktorá sa ani zďaleka nepribližuje hustote zápisu u nových pások od Sony.

Sony pásky vyrobila pomocou novej technológie, ktorá využíva niekoľkonásobne menšie magnetické kryštály s veľkosťou 7,7 nanometra. Bežné magnetické pásky pritom využívajú kryštály s veľkosťou niekoľkých desiatok nanometrov. Magnetické čiastočky, ktoré tvoria záznamovú vrstvu sú nachádzajú medzi ochrannou vrstvou a spodnou vrstvou, ktorá slúži ako nosič. Problémom, s ktorým sa muselo Sony vysporiadať bolo, ako zmenšiť kryštály tak, aby mali rovnakú veľkosť a správnu orientáciu smerom k ochrannej vrstve. Zmenšovanie na jednotky nanometrov doposiaľ komplikovala aj materiál podkladovej vrstvy, ktorý jednotnú orientáciu kryštálov neumožňoval. Spoločnosť preto použila nový výrobný proces s využitím polymérového substrátu a iónov argónu.

Výroba je zatiaľ v nedohľadne
Spoločnosť má v pláne pokračovať vo vývoji technológie a jej komercializácii. Očakávaný dátum spustenia výroby a uvedenia technológie na trh však neupresnila.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sony #pevný disk #magnetické pásky