Vedcom roka je fyzik, ktorý skúma kvarky

Slovenským vedcom roka 2013 sa stal odborník v oblasti fyziky elementárnych častíc Stanislav Tokár. Ocenenia najlepším slovenským výskumníkom v súťaži Vedec roka SR v utorok v Bratislave odovzdali už po 17. raz. Na pôde Centra vedecko-technických informácií SR udelili ocenenie pre pracovníkov zo všetkých oblastí vedy na Slovensku. V piatich kategóriách prevládali ocenenia pre prírodovedeckých odborníkov, piatich ocenených vedcov vybrala komisia zo 47 návrhov.

13.05.2014 16:00
debata

V kategórii Vedec roka 2013 si cenu odniesol Stanislav Tokár, ktorý pracuje na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave. Získal ho za významný príspevok vo fyzike vysokých energií, predovšetkým v oblasti hľadania Higgsovho bozónu a určenia náboja top-kvarku.

„Ľudia vedia, že látka pozostáva z molekúl a molekuly z atómov, atómy z elektrónového obalu a atómového jadra a niektorí vedia aj to, že atómové jadro pozostáva z nukleónov. Už málo ľudí vie, že nukleóny pozostávajú z kvarkov. Ja sa zaoberám kvarkami,“ vysvetľuje slovenský vedec roka 2013.

Fyzik Stanislav Tokár sa venuje kvarkom tretieho pokolenia, tým, ktoré sa v látke nevyskytujú, ale zohrali dôležitú úlohu v raných fázach vesmíru. „Domnievame sa, že je to najlepšia cesta ako vysvetliť také záhady, ako je napríklad tmavá hmota, či to, že máme vo vesmíre viac častíc ako antičastíc, pričom táto asymetria je veľmi maličká a vďaka nej existuje súčasný svet,“ dodáva Tokár.

Držiteľ ocenenia Vedec roka SR vlani zavŕšil štúdium elektrického náboja top-kvarku. „Určili sme náboj top-kvarku, to je základný výskum, ktorý sa robí v Cerne. Možno je to neskromné, ale dá sa povedať, že sa tým, čo robíme, podieľame na tom, čomu sa hovorí svetová veda,“ dodal Tokár.

Ocenili aj odborníka v počítačovej chémii

Ocenenia za vedeckú a výskumnú činnosť si odniesli aj ďalší štyria slovenskí vedci. V kategórii Mladý výskumník roka bodoval 32-ročný Michal Pitoňák, ktorý je odborníkom v teoretickej a počítačovej chémii. Pracovník Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského ocenenie získal za presný, kvantovo-chemický výpočet nekovalentných komplexov, so zameraním na významné molekuly, akými sú napríklad DNA alebo proteíny.

Technológom roka sa zas stal Michal Krajčík, ktorý si ocenenie prevzal okrem iného za prínos vo vývoji energeticky úsporných riešení inteligentných budov. Michal Krajčík pracuje na Stavebnej fakulte Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Za výsledky v programoch EÚ patrí ocenenie Tomášovi Sabolovi, ktorý je odborníkom v oblasti umelej inteligencie a pracuje na Ekonomickej fakulte Technickej univerzity v Košiciach.

A napokon, uznanie za celoživotné dielo dnes získal Jozef Rovenský z Národného ústavu reumatických chorôb, a to okrem iného aj za vynikajúce výsledky medzinárodnej spolupráce v oblasti výskumu reumatologických ochorení vo vyššom veku.

O našich vedeckých úspechoch by sme mali vedieť

Cieľom súťaže Vedec roka SR je popularizovať prínosy vedeckého bádania, poukázať na úspešné výskumné práce, zavádzanie nových technológií a hlavne informovať verejnosť o výsledkoch slo­venského výskumu a vývoja. 

Tradícia oceňovania významných slovenských vedcov a výskumníkov sa začala u nás v roku 1997. Od roku 2013 sa stali vyhlasovateľmi súťaže Centrum vedecko-technických informácií SR, Slovenská akadémia vied a Zväz slovenských vedecko-technických spoločností.

debata chyba
Viac na túto tému: #veda #chémia #fyzika #ocenenia #Centrum vedecko-technických informácií