Úspešných mladých vedcov z Košíc láka štúdium na Slovensku

Napriek mimoriadnemu úspechu za oceánom láka mladých vedátorov z Košíc najmä štúdium na Slovensku. V štúdiu plánujú pokračovať v rodných Košiciach aj napriek veľkému zahraničnému záujmu o ich projekty.

25.05.2014 17:50
Geci Liscinsky, Intel ISEF Foto:
Úspešnými finalistami súťaže Intel ISEF bola aj dvojica študentov z Košíc, v zložení Michal Géci a Martin Liščinský (prví z ľava)
debata (1)

Najväčšia súťaž mladých vedcov, Intel ISEF, každoročne priláka aj niekoľko mladých a ambicióznych Slovákov. V roku 2014 sa súťaže zúčastnilo celkovo 1783 účastníkov z viac ako 70 krajín sveta. Početná slovenská výprava, ktorá sa predstavila so siedmimi projektami, si na svoje konto pripísala najväčší úspech v doterajšej histórii. Okrem prvého miesta Michaely Brchnelovej v kategórii astronómia, porotu zloženú z viac ako 1200 odborníkov oslovil aj projekt stredoškolákov z Košíc, Michala Géciho a Martina Liščinského. Ich prácu s názvom Štúdia topenia v dvojrozmernom systéme malých magnetov porota ocenila druhým miestom v kategórii fyzika s odmenou 1500 dolárov. Obaja mladí vedci študujú na Gymnáziu sv. Tomáša Akvinského Košiciach a na Slovensku plánujú zotrvať aj počas štúdia na vysokej škole. Do súťaže ich nominovalo združenie Mladí vedci Slovenska.

Gymnazisti Michal Géci a Martin Liščinský... Foto: Tomáš Švec
Geci, Liscinsky, Intel ISEF Gymnazisti Michal Géci a Martin Liščinský získali na súťaži Intel ISEF druhé miesto v kategórii fyzika.

Skúste nám prosím zjednodušene popísať váš projekt. Aký je jeho prínos?
Študujeme dvojrozmerné topenie na experimentálnom systéme, ku ktorému sme vytvorili aj simuláciu. Následne sme oba výsledky porovnali. V experimentálnom systéme používame kombináciu vzduchového vankúša a na ňom akési levitujúce magnety, ktoré sa odpudzujú a sú ohraničené štvorcovou magnetickou bariérou. Pomocou kamery ho nahrávame a následne videá spracovávame pomocou programov, ktoré sme si sami napísali v MATLABe (pozn. programovací jazyk pre vedecko-technické výpočty). Počítame rôzne veličiny a hľadáme nejaké zaujímavosti pri zmenách teploty v systéme, ktorý nebol ešte nikým študovaný.

Má váš experiment už teraz nejaké využitie v praxi?
Náš výskum je úplne fundamentálny a od praktického využitia má ďaleko. My sme skúmali predovšetkým procesy, ktoré môže niekto využiť v rôznych aplikáciách, napríklad pri nanotechnológiách.

Ako ste sa k takémuto nápadu dopracovali?
S našim projektom sme začínali v rámci práce na stredoškolskú odbornú činnosť. Priviedla nás k tomu predovšetkým učiteľka fyziky, ktorá nám k oblasti, ktorá nás zaujímala poskytla potrebnú teóriu. My sme následne uskutočnili potrebné experimenty, napísali kód a vytvorili prezentácie.

Pre niekoho to možno znie jednoducho, ale za vašim projektom je vidieť množstvo úsilia a driny. Koľko ste na ňom pracovali, kým ste sa dostali k záverom, ktoré ste prezentovali na súťaži?
Pracujeme na tom už dva roky. Medzitým sme boli na dvoch súťažiach, takisto na Google Science Fair (pozn. online súťaž pre stredoškolákov), kde sme sa prepracovali medzi regionálnych finalistov. Zúčastnili sme sa takisto konferencie, odkiaľ máme publikáciu. Na vrchole je zatiaľ účasť na súťaži Intel ISEF. Náš výskum je časovo veľmi náročný a každý od nás očakáva využitie v praxi. Laik sa nad našim projektom a pojmami ako termodynamická sústava pozastaví, fyzik ho pochopí, ale len skutoční odborník v ňom vidí všetky tie možnosti, ktoré naozaj ponúka. V budúcnosti sa plánujeme zúčastniť ďalších konferencií, no keďže práve končíme strednú školu, nevieme s určitosťou povedať, či na to budeme mať dostatok času.

Aké ste mali dojmy zo súťaže a z poroty?
Porota bola veľmi otvorená a príjemná. Napriek veľkej súťaživosti medzi nami študentami je samotná je skôr uvoľnená. Síce verejnosť náš projekt príliš nezaujal, z poroty sa pri nás zastavilo až 13 odborníkov. Desať z nich plánovane, traja neplánovane. Každého porotcu zaujímalo niečo iné, niektorí sa len pýtali ohľadne projektu otázky, iných zaujímalo, či nemáme v pláne študovať v Amerike.

Čo plánujete po škole? Po úspechu na Intel ISEF iste nebude mať núdzu o možnosti štúdia na prestížnych zahraničných školách. Láka vás takéto štúdium v zahraničí?
V súčasnosti je pre nás najdôležitejšie zmaturovať :) Michal: Počas vysokej školy by som určite išiel rád študovať na jeden rok do zahraničia, ale samotné štúdium by chcel absolvovať v Košiciach. Martin: V Košiciach na univerzite sa realizujú projekty, ktoré by ma zaujímali. Predovšetkým si ale myslím, že dnes je vďaka internetu vzdelanie natoľko dostupné, že nezáleží, na ktorej univerzite budem študovať. Väčšina prestížnych amerických univerzít ponúka svoje kurzy a prednášky online. Jedného takého kurzu z Harvard University som sa zúčastnil aj ja, no v súčasnosti na to kvôli maturitám nemám veľa času.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Intel ISEF #Michal Géci #Martin Liščinský #mladí vedci