Lietadlo Solar Impulse 2 zvládlo skúšobný let

Nové lietadlo na solárny pohon, s ktorým švajčiarski piloti Bertrand Piccard a André Borschberg chcú budúci rok obletieť svet, uskutočnilo prvý skúšobný let.

04.06.2014 09:30
Solar Impulse 2, lietadlo, let Foto: ,
Solar Impulse 2 prvý skúšobný let nad Švajčiarskom zvládol.
debata

Stroj Solar Impulse 2 s nemeckým skúšobným pilotom Markusom Scherdelom absolvoval v strednom Švajčiarsku let dlhý dve hodiny a 17 minút, ktorý podľa predstaviteľov projektu potvrdil očakávané správanie lietadla. Termíny ďalších skúšobných letov zatiaľ nie sú stanovené, testovanie je však naplánované priebežne počas celého leta.

„Tento otvárací let je dôležitou etapou, ktorá nás približuje k ceste okolo sveta. Lietadlo Solar Impulse 2 zahŕňa veľa nových technológií, vďaka ktorým je účinnejšie, spoľahlivejšie a predovšetkým lepšie prispôsobené na dlhé lety,“ povedal Borschberg. Stroj letel vo výške až 1 670 metrov priemernou rýchlosťou 55,6 kilometra za hodinu.

Solar Impulse 2 je zlepšenou verziou takisto jednomiestneho lietadla Solar Impulse, s ktorým obaja piloti už uskutočnili množstvo úspešných ciest, vrátane neprerušovaného nočného letu. Vlani s ním po etapách preleteli naprieč Spojenými štátmi. O rok skôr lietadlo zvládlo rovnakým spôsobom aj cestu z Maroka do Švajčiarska a späť. Vtedy išlo o prvý medzikontinentálny let lietadla na slnečný pohon.

Solar Impulse 2 má najmä dokonalejšie lítiové batérie, ktoré uchovávajú energiu získanú zo Slnka pomocou 7 248 fotovol­taických článkov s celkovou hmotnosťou 633 kilogramov. Tie umožňujú stroju podľa švajčiarskych pilotov teoreticky neobmedzenú samostatnosť. Len v noci je nutné letieť rýchlosťou maximálne 46 kilometrov za hodinu, aby sa batérie nevyčerpali.

Fotovoltaické články pokrývajú masívne krídla s rozpätím 72 metrov, čo je o osem metrov viac, ako mal predchádzajúci model. Hoci toto rozpätie je dokonca väčšie ako na Boeingu 747, Solar Impulse 2 má hmotnosť len dve a pol tony, teda zhruba toľko, čo väčšie auto. Spomínané obrie lietadlo Boeing 747 je stopäťdesiatkrát ťažšie.

Solar Impulse 2 počas prvého skúšobného letu... Foto: Reuters, Denis Balibouse
Solar Impulse 2, let, lietadlo Solar Impulse 2 počas prvého skúšobného letu nad Švajčiarskom.

Borschberg pred novinármi pri aprílovom predstavení stroja tiež zdôraznil, že nové lietadlo je vyrobené z ľahších materiálov ako predchádzajúce verzie a má aj výkonnejšie elektromotory. Poukázal tiež na pohodlnejšie sedenie, ktoré je veľmi dôležité. Aj keď totiž bude pripravovaná cesta okolo sveta rozdelená na etapy, pomalá letová rýchlosť znamená, že lietadlo bude musieť pri dlhých preletoch cez oceány zotrvať vo vzduchu nepretržite aj niekoľko dní. Pre väčšie pohodlie bol tiež zväčšený kokpit na 3,8 kubického metra a doplnený toaletou. Pilot si v kokpite môže dokonca dopriať krátky spánok. K novému vybaveniu patrí „virtuálny kopilot“, ktorý dokáže driemajúceho muža prebudiť vibrovaním na zápästie a tiež upozorniť pozemné letecké stredisko na možné problémy.

Celá chystaná vzdušná púť okolo sveta je podľa Borschberga rozplánovaná na 20 letových dní rozvrhnutých na niekoľko mesiacov. Odštartovať má v marci 2015 z oblasti Perzského zálivu, aby sa využili priaznivé klimatické podmienky počas cesty na východ cez Arabské more, Indiu, Barmu, Čínu, Tichý oceán, USA, Atlantický oceán, južnú Európu a severnú Afriku až do miesta štartu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #slnečná energia #Solar Impulse 2