Mobil môže vydržať na jedno nabitie aj týždeň, tvrdí Microsoft

Microsoft predstavil koncept, podľa ktorého by bola batéria v mobile rozdelená na dve časti. Zvýšením energetickej efektivity a správy batérie je údajne možné už dnes predĺžiť výdrž minimálne o polovicu.

14.06.2014 14:45
batéria, mobil, charging, smartfón, smartphone,... Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Poznáte to. Ráno odchádzate z domu s nabitým telefónom a v tom lepšom prípade sa večer vraciate s takmer vybitou batériou. V čoraz väčších telefónoch sa síce nachádza aj batéria s väčšou kapacitou, no ani tá nedokáže ustáť intenzívne celodenné používanie. Výrobcovia sa preto usilujú nielen zvyšovať výkon hardvéru ale aj znižovať jeho energetickú náročnosť. Na výdrži to však užívateľ pocíti len s rozdielom v rádoch niekoľkých jednotiek percent.

Telefóny v minulosti vydržali nabité aj týždeň, dnes len niekoľko hodín
Nie je tomu až tak dávno, kedy sa výrobcovia telefónov, no nie ešte tých inteligentných, pýšili niekoľkodňovou či dokonca týždňovou výdržou. Súčasné smartfóny, u ktorých tvorí displej dominantnú časť, to už ale možné nie je. Rôzne vychytávky v podobe lepšieho manažmentu spustených aplikácií, s ktorým nedávno prišiel napríklad aj čínsky Huawei, síce môžu čiastočne pomôcť, no samotný problém nízkej výdrže nevyriešia. V tejto súvislosti sa preto Microsoft zamyslel, akým spôsobom by sa mohli smartfóny vysporiadať s rastúcimi nárokmi užívateľov no i samotného hardvéru.

Microsoft zaujímajú dve batérie ukryté v jednej
Ranveer Chandra z Microsoftu priznáva, že evolúcia u batérií je oveľa pomalšia než u hardvéru, ktorý smartfóny poháňa. Za posledných 15 rokov sa kapacita batérii len zdvojnásobia, zatiaľ čo výkon hardvéru vzrástol niekoľkonásobne. Chandra tvrdí, že spoločnosť pracuje na vývoji technológií, vďaka ktorým by sa výdrž smartfónu nerátala na hodiny ale na dni. Microsoft pritom nemá v pláne predstaviť nový typ batérií, ale len ich vynovený koncept. Batéria v smartfóne by bola rozdelená na dve časti, z ktorých jedna by bola využitá pri činnostiach náročných na výkon a druhá by napájala telefón počas nečinnosti. V súčasnosti sú totiž batérie podľa Chandru neefektívne, keď počítajú len s priemerným odberom bez ohľadu na intenzitu použitia.

Smartfón s novou batériou vydrží o polovicu viac
Batéria, ktorá by si zachovala štandardné rozmery, by bola v skutočnosti rozdelená na dve, nezávislé časti. Tie by síce napájali rovnaký hardvér, no v rôznych podmienkach. Ak užívateľ telefón nepoužíva a má ho vo vrecku nohavíc, napájala by ho batéria určená pre nízky odber. Ak sa užívateľ začne na telefóne hrať či surfovať na internete a pozerať videá, automaticky by bola využitá druhá batéria. Takýmto spôsobom, ktorý je len ďalšou formou utilizácie a zvyšovania efektivity, je údajne možné zvýšiť výdrž smartfónu už dnes minimálne o polovicu. Microsoft na koncepte rozdvojenej batérie stále pracuje a nevedno, kedy a či predstaví jej funkčný prototyp. Všetko je zatiaľ len v rovine úvah a začínajúceho vývoja.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #smartfón #batérie #inteligentný telefón