Ceny solárnych panelov môžu výrazne klesnúť

Náklady na výrobu elektriny zo solárnych panelov by mohli klesnúť na úroveň použitia fosílnych palív, ako je napríklad uhlie. Umožniť to má nový výrobný proces, v ktorom sa nepoužívajú toxické materiály, ale látka, ktorá sa nachádza napríklad v kúpeľovej soli. Podľa vedcov z Liverpoolskej univerzity by to mohlo priniesť masívny pokles ceny solárnych panelov. Výskum publikovaný v žurnále Nature vedci predstavili na European Open Scien Forum v Kodani.

27.06.2014 09:30
solárne panely, slnečné kolektory Foto:
Nové technológie a materiály by mohli stlačiť cenu solárnej energie na úroveň energie vyrábanej z plynu alebo uhlia.
debata (6)

V súčasnosti sa väčšina solárnych panelov vyrába z kremíka. Populárne však začínajú byť aj panely vyrobené z materiálu zvaného kadmium telúru, ktoré sú ľahšie, tenšie aj lacnejšie. Ich veľkou nevýhodou však je, že pri ich výrobe sa používajú toxické chloridy, čo výrobcom zvyšuje náklady na prísnu ochranu pracovníkov a správnu likvidáciu odpadu. Tím výskumníkov okolo Johna Majora však zistil, že túto toxickú látku možno plnohodnotne nahradiť neškodnou a lacnejšou zlúčeninou na báze magnézia. Chlorid magnézia sa používa aj v potravinárstve alebo v kúpeľovej soli.

Vedci preto dúfajú, že ich objav by mohol byť veľkým prínosom pre rozvoj solárnej energie. „Jednou z hlavných výziev je znížiť cenu elektriny vyrobenej zo Slnka na úroveň tradičných, fosílnych palív,“ uviedol Major na konferencii. Nevýhodou solárnych fariem však stále ostáva to, že zaberajú veľkú plochu a fungujú len cez deň, no na druhej strane nevypúšťajú do ovzdušia toxické látky a skleníkové plyny zodpovedné za globálne otepľovanie. Major verí, že solárna energia má budúcnosť a vďaka technologickému pokroku je v dohľade deň, keď sa cenou vyrovná energii z fosílnych palív.

„Každú hodinu dopadne na našu planétu dostatok slnečnej energie na pokrytie spotreby elektrickej energie pre všetkých obyvateľov Zeme,“ tvrdí Major. Zároveň však dodáva, že výrobný proces treba ešte zdokonaliť a vylúčiť z neho telúr, ktorý patrí medzi najvzácnejšie, a teda aj najdrahšie chemické prvky.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #solárne panely #cena