Google už našiel výrobcu na kontaktné šošovky pre diabetikov

Švajčiarsky Novartis bude prvou firmou, ktorá sa zapojí do vývoja špeciálnych kontaktných šošoviek vyvinutých Googlom. Diabetikom by mohli pomáhať už do piatich rokov.

17.07.2014 06:30
Google, inteligentná kontaktná šošovka, diabetes Foto:
Google vyrobil funkčný prototyp inteligentnej kontaktnej šošovky pre diabetikov. Ponúkol ho švajčiarskemu Novartisu.
debata (2)

Špeciálne kontaktné šošovky pre diabetikov dostali prvú zelenú. Z laboratórií Googlu sa presunú do vývojových centier Alcon, dcérskej divízie švajčiarskej farmaceutickej spoločnosti Novartis. Práve Novartis ako prvý prejavil záujem spolupodieľať sa na ďalšom vývoji šošoviek, ktoré môžu zvýšiť kvalitu života diabetikom, ale aj ďalším.

Odber krvi nahradia šošovky, ktoré sledujú glukózu v slznom filme
Projekt inteligentných kontaktných šošoviek, ktorého vývoj Google ohlásil len na začiatku roka, mnohí spočiatku vnímali skepticky, bez možností reálneho využitia. V šošovke je ukrytý miniatúrny senzor, ktorý vďaka priepustnej membráne priebežne sleduje hladinu glukózy v krvi nositeľa. Namiesto problematického odberu kvapôčky krvi z prstu senzor pomerne presne analyzuje glukózu pomocou slzného filmu. Všetky komponenty vrátane miniatúrneho glukomeru sú umiestnené medzi dve vrstvy mäkkej kontaktnej šošovky. Zaznamenané výsledky meraní sú následne prenášané bezdrôtovo do zariadenia, ktoré je zatiaľ stále vo vývoji.

Špeciálne šošovky budú schopné automaticky zaostrovať na krátku vzdialenosť
Google od začiatku hovoril o poskytnutí know-how špecializovaným firmám, ktoré pôvodnú myšlienku dotiahnu do konca a nájdu pre ňu reálne využitie. Novartis, ktorý sa na ďalší vývoj podujal vo svojom oficiálnom oznámení hovorí aj o rozšírení pôvodného využitia šošoviek o inteligentnú korekciu presbyopie, ľudovo nazývanej tiež vetchozrakosť. Táto očná porucha postihuje ľudí po štyridsiatke a súvisí so starnutím a prirodzenou stratou akomodácie očnej šošovky. Človek s vetchozrakosťou nedokáže zaostriť na blízko a na bežnú vzdialenosť pri čítaní. Novartis preto plánuje možnosti špeciálnej šošovky rozšíriť aj o automatické zaostrovanie na krátku vzdialenosť. Detaily však neuvádza. Podľa Joea Jimeneza by mohli byť nové šošovky na trhu už do piatich rokov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #diabetes #vetchozrakosť #kontaktné šošovky #Novartis #glukomer #presbyopia