Origami robot sa sám poskladá a ide

Vzory origami a ploché materiály umožnili vedcom vytvoriť skutočných transformerov. Z plochého tvaru sa dokážu samy poskladať a odísť a pri pohybe aj meniť smer. Takéto samostatne sa budujúce roboty majú podľa výskumníkov mnohoraké využitie. Napríklad by sa dali využiť pri preliezaní úzkymi štrbanimi pri hľadaní obetí po zemetraseniach alebo by mohli výrazne znížiť náklady na dopravu satelitov do vesmíru. Jednoducho by sa zložené naukladali na seba a po dopravení na orbitu by sa samy postavili a začali plniť zadané funkcie.

08.08.2014 09:00
robot, origami, transformer Foto:
Jednoduchý origami robot ako z filmu o transformeroch. Vie sa sám poskladať aj zložiť.
debata (1)

Na zostrojenie týchto transformerov vedci vyvinuli špeciálny, veľmi ľahký, no ultrapevný materiál s upraviteľnými vlastnosťami. Stavať roboty z takýchto materiálov by podľa nich mohlo zlepšiť ich funkcie. Proces samopostavenia pritom odkukali z prírody. Podobne sa lineárne sekvencie aminokyselín poskladajú do zložitých proteínov alebo aj hmyz buduje zložité útvary bez toho, aby im pri tom niekto pomáhal.

Už predtým sa objavili pokusy na vytvorenie prístrojov, ktoré sa samy postavili. Všetky však potrebovali ľudskú intervenciu. Existuje napríklad skladacia lampa, ktorá sa po zapnutí sama postaví. Nové origami roboty to dokážu svojpomocne a potom ešte dokážu plniť zadané funkcie. „Vytvorili sme plný elektromechanický systém, ktorý sa dá zložiť do plochej vrstvy,“ uviedol Sam Felton z harvardskej Školy strojárstva a aplikovaných vied. Vďaka origami systému skladania sa zase vyhli použitiu nitov, skrutiek či pántov.

Robot sa vie sám poskladať aj zložiť. Foto: SETH KROLL/WYSS INSTITUTE
robot, origami, transformer Robot sa vie sám poskladať aj zložiť.

Začali s jedným plochým materiálom, na ktorý pripevnili dva motorčeky, dve batérie a mikropočítač, ktorý funguje ako"mozog" robota. Pridali ešte pár kĺbov, ktoré mali daný materiál pripomínajúci polystyrén zložiť do určitých uhlov. Každý kĺb pritom obsahuje obvody produkujúce teplo. Keď sa materiál zahreje, origami robot sa poskladá. Zhruba po štyroch minútach kĺby ochladnú a s nimi aj polystyrén, čím sa stáva pevný. Mikropočítač následne vyšle signál a robot začne kráčať rýchlosťou približne 200 metrov za hodinu. Celý tento proces spotrebuje asi toľko energie, ako má jedna AA alkalická batéria.

„Existuje nespočetné množstvo možností, ako tento jednoduchý prototyp zlepšiť,“ povedal Felton, ktorý je jedným zo spoluautorov štúdií publikovaných v žurnále Science. Napríklad by sa dali použiť pevnejšie a ľahšie materiály, ktoré na poskladanie do požadovaného tvaru potrebujú menej tepla. Takéto origami roboty by bolo možné vytlačiť v 3D tlačiarniach a vybaviť ich sofistikovanejšími funkciami, než je prosté lezenie.

Vedci prezradili aj svoj futuristický sen. Podľa nich by si ľudia mohli postaviť takéto roboty aj doma podľa želaných funkcií. Mohli by pomôcť pri zametaní alebo umývaní okien či hľadaní miest, odkiaľ uniká plyn alebo tečie voda. Alebo by boli proste len tak pre zábavu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Transformers #robot #origami