Tínedžer chce nahradiť heslá fotkami

Austrálsky tínedžer sa domnieva, že našiel riešenie globálneho problému s heslami. Namiesto množstva zložitých hesiel zložených z rôznych znakov, ktoré si mnoho ľudí nie je schopných zapamätať, by sa používali fotografie.

12.08.2014 10:00
heslá, počítače, fotografie, kladka, zámok Foto:
Ako heslo by mohla slúžiť ľubovoľná fotka, ktorú ma človek uloženú v počítači alebo telefóne.
debata (1)

V súčasnosti väčšina ľudí používa heslá, ktoré je ľahké uhádnuť. A tiež používajú rovnaké heslá pre viacero služieb. Je to síce hlúpo nezodpovedné, ale je to jediná možnosť, ako si zapamätať prístup do rôznych služieb, upozornil ekonomický web CNNMoney. Austrálčan Sam Crowther na konferencii odborníkov na kybernetickú bezpečnosť PasswordsCon v Las Vegas predstavil inú možnosť. Jeho aplikácia umožní použiť pre prístup k internetovým službám miesto hesla zloženého zo znakov fotografiu. Aplikácia potom premení fotografiu na heslo zložené z dlhého radu až 512 znakov.

Crowtherova logika je jasná. Je jednoduché si zapamätať určitú fotografiu. A je nepravdepodobné, že sa cudzinec napojí na váš prístroj a spozná, akú fotku ste si vybrali, najmä ak ich vo svojom prístroji máte stovky. Webové stránky môžu tiež často aktuálne heslo meniť, bez toho aby musel majiteľ niečo urobiť. Jedinú vec, ktorú musí majiteľ urobiť, je, že musí používať stále rovnakú fotografiu, ktorú je však možné aj v prípade potreby vymeniť za inú.

Osemnásťročný Crowther už spustil vlastnú firmu uSig. A jeho slogan znie: „Obrázok nahradí aj tisíc hesiel.“ Nórsky konzultant v oblasti kybernetickej bezpečnosti Per Thorshein, ktorý konferenciu organizuje, upozornil, že Crowtherova myšlienka nie je zatiaľ otestovaná. Vyzerá však podľa neho sľubne a predstavuje nový prístup k súčasnej dileme s heslami.

Na závažnosť problémov s heslami upozornila aj správa z tohto týždňa, podľa ktorej ruskí hackeri zhromaždili zhruba 1,2 miliardy hesiel ukradnutých kombináciou používateľských mien a hesiel k viac ako pol miliónu e-mailových adries. Ide zrejme o doteraz najväčší známy únik dát.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počítače #bezpečné heslo #prístupové heslá