Stopujúci robot dorazil v Kanade na koniec cesty

Robot s úsmevom v podobe svietiacej LED žiarovky putoval cez leto stopom naprieč Kanadou v rámci sociálneho experimentu na tému, aká je interakcia medzi ľuďmi a ich mechanickými náprotivkami. Vo štvrtok už robot dorazil do cieľa svojej cesty, keď precestoval tisíce kilometrov.

22.08.2014 13:00
24-ochrnutie.3x Foto:
Ilustračná fotografia.
debata

Robot nazvaný HitchBot (podľa anglického slovesa „hitch“ – stopovať), ktorého z domácich prebytkov zostavili univerzitní profesori Frauke Zellerová a David Smith, stopoval viac ako 6 000 kilometrov. A jeho tvorcovia dúfajú, že im HitchBotova cesta poskytne náhľad na postoj spoločnosti voči robotom.

„Tento projekt stavia na hlavu náš strach z technológií a pýta sa: ‚Môžu roboti veriť ľuďom?‘,“ Povedala Zellerová agentúre AFP koncom júla, keď robot vyrazil na cestu.

S hlavou vyrobenou z poklopu na tortu sediacou na plastovom pivnom súdku obalenom solárnym panelom a končatinami z bazénových plavákov bol robot plne závislý od pomoci ľudí. Na cestu vyrazil 27. júla z prístavného mesta Halifax na pobreží Atlantiku, kde ho naložil starší pár s prívesom.

Fotografie a odkazy na komunitnej sieti Twitter potom ukázali, že robot vo farebných gumákoch s autíčkami a v žltých gumených rukaviciach putoval na západ cez lesy, hory a prérie, zastavil sa na rybách, táboril, bol hosťom na svadbe a aj tradičných domorodých oslavách pow wow.

Na záver jeho cesty sa bude konať oslava, a potom sa vedci pustia do analýzy komentárov na komunitných sieťach, aby zistili, čo sa z nich dá zistiť o robotoch – a ľuďoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #experiment #Kanada #robot #stopár