Americkí vedci sú na stope skutočne inteligentným robotom

Vedci na univerzitách v Spojených štátoch a v Holandsku pracujú na technológii, ktorá dá umelej inteligencii nový rozmer. Roboty nie len pochopia správanie ľudí, ale sa mu aj prispôsobia.

27.08.2014 20:05
umelý mozog, umelá inteligencia, počítačový... Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Americkým vedcom sa podarilo vyvinúť novú formu umelej inteligencie, ktorá by na rozdiel vopred naučených schopností a sebazdokonaľovania získavala informácie v reálnom čase z internetu. Takýto “umelý mozog” by prehľadával milióny webových stránok s cieľom nájsť potrebné relevantné informácie. Informoval o tom server BBC.

Robot zatiaľ nie je človeku rovnocenným partnerom, aj keď vývoj umelej inteligencie napreduje míľovými krokmi. V súčasnosti dokáže humanoid spracovať konkrétne informácie a má z časti kognitívne schopnosti, rozsah jeho znalostí je však značne limitovaný.

Umelá inteligencia bude efektívne pracovať s informáciami z internetu
Vedci z Eindhovenskej univerzity v Holandsku v januári predstavili svoj experimentálny projekt, ktorý umožní poznatky robotov rozšíriť o informácie získané z voľne dostupných zdrojov z internetu, ako je napríklad YouTube či Wikipédia. Výhodou tohto riešenia je najmä možnosť reálneho uplatnenia v súčasnosti a rozšírenia poznatkov robotov, či inteligentných pomocníkov v domácnosti. Technológiu s názvom RoboEarth vedci právom nazývajú ako world wide webom pre robotov. V podstate ide o akúsi databázu či repozitár zdrojov pre robotov rôzneho druhu.

Robot už čoskoro človeku nie len porozumie, ale mu aj pomôže
Na podobnom projekte ako je RoboEarth pracujú aj výskumníci z americkej Cornellovej univerzity a Stanfordovej univerzity za podpory spoločnosti ako je Google a Microsoft. Ich projekt s názvom Robo Brain sa od projektu holandských vedcov líši najmä autonómnou funkciou, keď robot nebude odkázaný len na vyhľadávanie informácií zo zdrojov a spôsobom, aké mu naprogramoval človek, ale poradí si takpovediac sám. Technológia Robo Brain umožní zariadeniam či humanoidným robotom pochopiť zmysel hľadanej informácie a zasadiť ju do určitého kontextu. Robot sa bude snažiť informácie nie len reprodukovať, tak ako ich našiel na internete, ale najmä ich aj pochopiť.

Zdrojom vedomostí sú miliardy stránok na internete
V súčasnosti technológia Robo Brain pracuje s rozsiahlymi internetovými zdrojmi, vrátane miliardy obrázkov, 120-tisíc videami na YouTube a stovkou miliónov internetových návodov, manuálov a príručiek. Robot, ktorý technológiu využíva, dokáže podľa vedcov nie len rozpoznať konkrétne objekty ale aj pochopiť ako fungujú a ako sa používajú. Podľa popisu dokáže robot napríklad sám pochopiť spôsob, akým fungujú dáždniky či mikrovlnky.

V blízkej budúcnosti by mohol napríklad pochopiť aj správanie ľudí, ich jazyk a zvyklosti. Síce to znie ako banalita, ale robot dokáže rozpoznať človeka sledujúceho televízor a pochopiť, že ho má počas tejto činnosti radšej obísť, než mu vojsť do cesty. A to je len začiatok. Pri použití sofistikovanejších algoritmov budú môcť roboty reálne pomáhať ľuďom v domácnosti, či starším a postihnutým ľuďom.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Microsoft #mozog #vedci #umelá inteligencia #robot #Cornellova univerzita #Stanfordova univerzita