Najväčšie firmy budú bojovať o zákazníkov aj vo vzduchu

Po tom, čo Amazon ohlásil prvé testovanie inovatívnej služby na doručovanie balíkov pomocou lietajúcich helikoptér, prichádza Google s vlastným riešením. Namiesto bezpilotných helikoptér, respektíve oktoptér, nasadil malé lietadlo, ktoré balíky na zem zhadzuje.

29.08.2014 19:25
Google Wing, bezpilotné lietadlo Foto:
Bezpilotné lietadlo projektu Google Wing
debata

Využívanie bezpilotných lietadiel v komerčnej sfére je stále v plienkach bez existenice priamej konkurencie. Google, Amazon a mnohí ďalší v bezpilotných lietadlách vidia obrovský potenciál, čo je zároveň jeden z dôvodov prečo do ich vývoja v posledných rokoch investovali milióny dolárov. Google napríklad v apríli tohto roka kúpil špecialistu na výrobu dronov, americkú spoločnosť Tital Aerospace, ktorá mu má okrem iného pomôcť pri zostrojení špeciálnych lietadiel schopných krúžiť 20 kilometrov nad zemským povrchom a poskytovať tak internet v najodľahlejších kútoch sveta. Lietadlá krúžiace v stratosfére by mali byť poháňané solárnou energiou a akumulátormi.

O slovo sa hlásia bezpilotné lietadlá a helikoptéry
V týchto dňoch Google predstavil výsledky dva roky trvajúcej testovacej prevádzky projektu Wing, ktorý môže konkurovať službe Amazon Prime pre doručovanie balíkov bezpilotnými lietadlami.

Bezpilotné lietadlo projektu Google Wing Foto: Google
Google Wing, bezpilotné lietadlo Bezpilotné lietadlo projektu Google Wing

Upravené lietadlá s približne trojmetrovým rozpätím krídel Google vyskúšal v austrálskom štáte Queensland, keď tamojším farmárom doručil malé zásielky s potravinami. Na rozdiel od viacvrtuľových oktoptér lietadielka balíky zhadzujú. Až po ich kontakt so zemou sú uchytené na špeciálnom lanku. Samozrejme použitie dronov sa neobmedzuje len na potraviny, ale prakticky na akýkoľvek drobný tovar s hmotnosťou dva až tri kilogramy. Amazon bude v rámci služby Prime Air v blízkej dobe doručovať aj elektroniku a knihy.

Google otestoval bezpilotné lietadlá pri doručovaní balíkov v austrálskom Queenslande.

Výhodou lietajúcich “poštárov” je najmä fakt, že doručenie tovaru od jeho objednania a zaplatenia by malo byť otázkou nanajvýš niekoľkých desiatok minút, a nie hodín či dní, ako je tomu dnes. Amazon sa napríklad chváli schopnosťou doručiť balík už do 90 minút od prijatia objednávky, za predpokladu, že zákazník sa nachádza v okruhu 16 kilometrov od veľkoskladu, ktorých má firma po celom svete stovky. Väčšie nároky na logistiku a úpravu logistických ciest vo firme sú vo výsledku prínosom pre zákazníka a aj firmu samotnú, ktorá na vybavenie objednávok použije vlastné zdroje.

Najväčším problémom je neexistujúca legislatíva
Google aj Amazon zatiaľ testujú expresné doručovanie balíkov bezpilotnými lietadlami a helikoptérami paradoxne mimo domáceho územia. Donútila ich k tomu americký Federálny úrad pre letectvo, ktorý nevydal jednoznačné stanovisko k možnosti použitia dronov v komerčnej sfére. Súčasná legislatíva takéto lietadlá jednoducho nepozná a ich použitie by preto mohlo byť postavené mimo zákon. Amazon sa preto rozhodol nasadiť bezpilotné lietadlá do testovacej prevádzky v indickom Bombaji a Bengalúre, Google zas v austrálskom Queenslande. Nemožno síce hovoriť, že by v Indii či v Austrálii nejaká obdobná legislatíva existovala, no miestne úrady sú oveľa benevolentnejšie. V najbližších mesiacoch sa zrejme obe firmy pokúsia vyvinúť dostatočný tlak na zákonodarcov a príslušné úrady, aby použitie dronov v testovacej prevádzke umožnili. Argumentovať budú môcť testami v zahraničí, samozrejme za predpokladu, že budú úspešné.

Helikoptéra od Amazonu doručí zásielky do... Foto: Amazon
amazon prime air, bezpilotná helikoptéra Helikoptéra od Amazonu doručí zásielky do hmotnosti 2,3 kilogramu. Je ich väčšina.

Drony majú potenciál nie len pri doručovaní spotrebiteľského tovaru, ale napríklad aj pri pomoci v miestach postihnutých katastrofami. Okrem monitorovania miest a pátrania po nezvestných osobách môžu slúžiť na doručovanie balíkov prvej pomoci či potravinových balíkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Amazon #bezpilotné lietadlo #bezpilotná helikoptéra #Google Wing #oktoptéra #Amazon Prime Air #doručovanie balíkov