Európsky trh zaplavia inteligentné hodinky aj obrovské smartfóny

V najbližších mesiacoch sa na pulty európskych predajcov dostanú nové inteligentné hodinky aj smartfóny s extrémnym výkonom a veľkým displejom. O tom, ale aj o ďalších novinkách bol tohtoročný berlínsky veľtrh IFA.

09.09.2014 17:30
smartfón, mobil, SMS, telefonovanie, správa,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Najväčšie firmy využili berlínsky festival spotrebnej elektroniky IFA 2014 na predstavenie vlastných noviniek, ktoré majú ukázať trendy na celý rok. Čínsky Huawei predstavil novú vlajkovú loď medzi smartfóny s osemjadrom, Samsung sa nenechal zahanbiť s vlastným smartfónom s čiastočne zakriveným displejom a svojou troškou do oblasti smartfónov a príslušenstva prispeli aj spoločnosti Sony, LG, Asus a Panasonic. Aj o tom bol prvý septembrový týždeň.

Veľtrh IFA ukázal, kam sa budú uberať trendy v tomto roku
Berlínsky veľtrh IFA je jednou z najväčších udalostí v oblasti spotrebnej elektroniky v Európe. Väčšina firiem, ktoré hýbu trhom a určujú nové trendy, si účasť na ňom nenechá ujsť. Je už bežnou praxou, že veľtrh býva bohatý na horúce novinky, ktoré zažiaria na európskom trhu v najbližších mesiacoch. Inak tomu nebolo ani tento rok, keď Huawei nastavil novú latku vo výkone a výdrži smartfónov, a to aj za cenu väčších rozmerov, ktoré sú hitom sezóny.

Huawei stavil na výkon, veľký displej a najmä dvojdňovú výdrž
Šesťpalcový obor Ascend Mate7 je novou pýchou čínskeho výrobcu, ktorý sa ambiciózne derie dopredu v Európe, kde cíti veľký potenciál a možnosť rozvrátiť trh, ktorému dominuje Samsung. Smartfón s ôsmimi jadrami rozdelenými do dvoch sekcií s frekvenciou 1,8 GHz a 1,3 GHz je priamym konkurentom Galaxy Note 4, ktorý má takisto v jednej z dvoch verzií osemjadro.

Huawei Ascend Mate7 sa bude predávať v troch... Foto: Huawei
Huawei Ascend Mate7 Huawei Ascend Mate7 sa bude predávať v troch farbách a dvoch prevedeniach, so 16 a 32 GB úložnou pamäťou.

Výrobca hovorí o škálovaní výkonu, vďaka čomu je možné šetriť už aj tak veľkú batériu s kapacitou 4100 mAh. Výdrž sa má pohybovať až na úrovni 648 hodín v pohotovostnom režime, 8 hodín pri streamovaní filmov z internetu a 9 hodín prehliadania webu. Mate7 bude predávať v dvoch verziách s operačnou pamäťou 2 GB a 3 GB. U oboch je možné rozšíriť užívateľskú pamäť z pôvodných 16, respektíve 32 GB, o ďalších 128 GB použitím microSD kariet. Pamäťovú kartu možno zároveň vymeniť za SIM kartu. Cena smartfónu začína na 499 eurách s dostupnosťou v októbri tohto roka.

Samsung ponúkne prémiový Galaxy Note so zakriveným displejom
Samsung sa takisto nenechal zahanbiť, no namiesto výrazných inovácií predstavil smartfón so zakriveným displejom, pričom zakrivenie je prítomné len na jeho pravom rohu. Zakrivená oblasť displeja Galaxy Note Edge slúži ako informačný panel a stavová lišta. Smartfón má s výnimkou displeja identické parametre ako model Galaxy Note 4, pre ktorý je Note Edge len akousi nadstavbou.

Zakrivená časť displeja na Samsungu Galaxy Note... Foto: Samsung
Samsung Galaxy Note Edge, smartfón, zakrivený displej Zakrivená časť displeja na Samsungu Galaxy Note Edge zobrazí doplnkové informácie.

Smartfón Galaxy Note 4 Samsung predstavil takisto na veľtrhu IFA. Rozlíšenie 5,6-palcového displeja Note Edge je 2560 × 1600 bodov, štvorjadrový procesor je taktovaný 2,7 GHz, užívateľská pamäť má kapacitu 32 a 64 GB, operačná pamäť kapacitu 3 GB RAM. Záujemcov má ohúriť aj hlavný fotoaparát so snímačom s rozlíšením 16 Megapixelov. V prípade modelu Note 4 by mali byť dostupné dva varianty líšiace sa výkonom procesora, keď prvý má mať 2,7 GHz štvorjadro a druhý procesor s ôsmimi jadrami rozdelenými do dvoch skupín, s taktom 1,9 GHz a 1,3 GHz.

Hodinky Gear S dostali SIM kartu a zakrivený displej
Samsung sa pochválil takisto hodinkami Gear S, ktoré po prvýkrát nepotrebujú byť nutne spárované so smartfónom, ale využívajú vlastnú SIM kartu. Hodinky uviedol v spolupráci s firmou Nike, ktorá je dodávateľom aplikácie Nike+ Running využívajúcej senzory a konektivitu pre prístup k fitnes funkciám. Výsadou hodiniek je tiež 2-palcový AMOLED displej, ktorý je ako jeden z mála aj zakrivený. S plne nabitou batériou majú hodinky fungovať približne dva dni, čo je len malý posun vpred oproti predošlej generácii hodiniek.

Microsoft skúsi štastie s lacnými smartfónmi v strednej triede
Novinkami z vlastnej dielne sa pochválil aj Microsoft, konkrétne s novými Lumiami 730 a 830. Microsoft sa snaží pritiahnuť pozornosť najmä cenou. Model 830, ktorý patrí do vyššej strednej triedy má 5-palcový displej s rozlíšením 1280 × 720 bodov, 1 GB operačnej a 16 GB úložnej pamäte s možnosťou ďalšieho rozšírenia a štvorjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 400 s taktom 1,2 GHz. Jeho zadnej strane dominuje 10-megapixelový fotoaparát. Cena Lumie 830 sa bude pohybovať na úrovni 330 eur s dostupnosťou v septembri tohto roka.

Microsoft sa na nové Lumie pokúsi nalákať... Foto: SHUTTERSTOCK, Microsoft
Nokia Lumia 830, Microsoft, smartfón Microsoft sa na nové Lumie pokúsi nalákať príťažlivou cenovkou.

Nižší model Lumia 730 s podorou dvoch SIM kariet má o čosi menší displej (4,7-palcov) s identickým rozlíšením a teda aj vyššou hustotou pixelov. Jeho operačná pamäť má kapacitu 1 GB, úložná kapacitu 8 GB s možnosťou rozšírenia o ďalších 128 GB. Hlavný fotoaparát má skromné rozlíšenie len 6,7 megapixelov. Microsoft sa zviezol na vlne súčasného trendu medzi mladými, ktorí hromadne fotia autoportréty. Aj preto má predný fotoaparát rozlíšenie 5 megapixelov.

Nová vlajková Xperia bude tenšia a výkonnejšia s rovnakým foťákom
Sony sa na veľtrhu predstavilo s novou vlajkovou loďou Xperia Z3 váratne jeho kompaktnejšej verzie Compact. Rovnako ako Huawei v prípade modelu Mate7 hovorí aj Sony o dvojdňovej výdrži na batériu. Nové smartfóny Z3 sú tenšie a výkonnejšie. Namiesto ôsmich jadier majú “len” štvorjadro takované na 2,5 GHz, ktorému sekunduje samostatný grafický čip Adreno 330. Operačná pamäť má kapacitu 3 GB, úložná 16 GB.

Sony na veľtrhu IFA predstavilo niekoľko nových... Foto: Sony
Sony Xperia Z3, Z3 Compact, SmartWatch Sony na veľtrhu IFA predstavilo niekoľko nových zariadení zo série Xperia.

Fotoaparát s 20,7-megapixelovým snímačom zdedili smartfóny po svojich predchodcoch, tentokrát je však pri fotení možné nastaviť aj citlivosť ISO na úrovni 12800. Z3 Compact nedostal Full HD displej ako 5,2-palcový model, ale len 4,6-palcový displej s HD rozlíšením (1280 × 720 bodov). O tretinu menšia je aj jeho operačná pamäť. Sony predstavilo takisto 8-palcový tablet Z3 Tablet Compact s hrúbkou 6,4 milimetra a displejom s rozlíšením 1920 × 1200 bodov. Jeho parametre sú rovnaké ako pri smartfónoch z rodiny Z3.

Lenovo sa pochválilo hybridným tabletom a smartfónom
Lenovo predstavilo 11,6-palcový Full HD tablet ThinkPad Helix, ktorý zároveň získal ocenenie za najlepší hybridný tablet. Určený je hlavne firmám, čomu zodpovedajú aj možnosti pre ochranu dát. Spoločnosť sa pochválila aj vlastným smartfónom Vibe X2 s 5-palcovým Full HD displejom.

Na smartfón Vibe X2 od Lenova je možné nasadiť... Foto: Lenovo
Lenovo vibe x2, smartfón Na smartfón Vibe X2 od Lenova je možné nasadiť externý reproduktor či rozšíriť výdrž prídavnou batériou.

Zariadenie sa zviezlo na vlne výkonných smartfónov, keď mu nechýba procesor s ôsmimi jadrami, ktorý si dokáže prispôsobiť potrebný výkon tak, aby šetril batériu – údajne až o pätinu viac než pri predošlej generácii procesorov. Operačná pamäť má kapacitu 2 GB, užívateľská pamäť 32 GB. Na zadnej strane sa nachádza fotoaparát s rozlíšením 13 Megapixelov, na prednej strane jeho 5-megapixelová alternatíva. Telefón má zaujímavý systém pre rozšírenie výbavy. Na jeho zadnú stranu je možné pripojiť napríklad externý reproduktor či prídavnú batériu.

Panasonic oživil hudobnú legendu. Spravil z nej prémiovú značku
Panasonic sa namiesto veľkých noviniek v portfóliu spotrebnej elektroniky zameral segment hudobných prehrávačov a hi-fi systémov. Neznamená to, že nepredstavil aj iné novinky, no najväčší rozruch spôsobil návrat legendárnej značky Technics na scénu. Technics sa už po novom nebude snažiť získať bežných spotrebiteľov, ale tých najnáročnejších, ktorí zavše nemajú hlboko do vrecka.

Lacnejším variantom výbavy pre audiofilov od... Foto: Panasonic/Technics
Technics R1 Lacnejším variantom výbavy pre audiofilov od Technics je súprava R1 (na obrázku) v cene 4000 eur.

Hudobný systém, ktorý predstavila jazzová pianistka a najnovšie aj riaditeľka hudobnej divízie Technics, Michiko Ogawa, bude začínať s cenou 4-tisíc eur. Najdrahší variant, ktorý firma prezentuje ako referenčný hi-fi systém, s cenou až 40-tisíc eur.

Hodinky v znamení nositeľných technológií rozhýbu európsky trh
Na svoje si prišli tiež fanúšikovia nositeľných technológií, konkrétne inteligentných hodiniek. Predstavil ich Asus, LG, Motorola, Samsung aj Sony. Na revolúciu sa však stále čaká, možno s príchodom hodiniek iWatch od Applu, ktorý si dáva už niekoľko mesiacov načas. Hodinky Motorola Moto 360, ktoré majú tvar, asi najpriliehavejší k tomuto typu zariadenia, majú okrúhly displej, ktorý však dokonale okrúhly nie je. Na jeho spodnej časti mu chýba malý polkruh, kvôli čomu má ich displej rozlíšenie 320 × 290 bodov. Hodinky majú dvojjadro, 512 MB operačnej pamäte a 4 GB úložnej pamäte, čo pre potreby bežných užívateľov postačí. Firma však podcenila záujem, keď cena hodiniek, 250 dolárov, bola natoľko atraktívna, že záujemcovia musia na svoje objednávky niekoľko dní či týždňov čakať.

Hodinky od LG, G Watch R, majú športový dizajn... Foto: LG
LG G Watch R, inteligentné hodinky Hodinky od LG, G Watch R, majú športový dizajn a rovnaké parametre ako Motorola Moto 360, no dokonale okrúhly displej.

Hodinky predstavilo aj LG, tentokrát však už so skutočne okrúhlym displejom a športovým dizajnom. Parametrovo sú identické ako Moto 360 s tým rozdielom, že majú batériu s väčšou kapacitou, 410 mAh oproti 320 mAh. Ako sa to odrazí na výdrží, zatiaľ nevedno. Asus stavil na eleganciu a predstavil hodinky s koženým remienkom a mierne zakriveným displejom. Hodinky ZenWatch majú takisto atraktívnu cenovku 199 eur a parametre identické s predošlými modelmi.

Orange stihol oznámiť 4G na predplatených kartách
V čase konania berlínskeho veľtrhu prišiel s novinkou aj operátor Orange, ktorý na Slovensku sprístupnil svoju LTE sieť aj zákazníkom predplatených služieb Prima a FunFón. Na Slovensku je zatiaľ jediný. Konkurencia v súčasnosti internet štvrtej generácie na predplatených kartách nesprístupnila­.Operátor oznámil takisto rozšírenie pokrytia svojej 4G siete, v rámci ktorého by malo do konca roka pribudnúť na mape pokrytia 21 miest, vrátane lokalít s menším počtom obyvateľov ako je Pezinok, Modra, Svätý Jur či Bojnice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lumia #Microsoft #Samsung #smartfón #Sony #inteligentné hodinky #Orange #Panasonic #Xperia Z3 #Technics #Huawei #IFA #Ascend #Galaxy Note