Sú nimi „chytré paličky," ktoré podľa Baidu vedia spoznať, či je olej v jedle zdraviu škodlivý. Toto zariadenie pritom bolo pôvodne len aprílovým žartom a v tom čase nemala firma Baidu vážne úmysly v nápade pokračovať. Ale ohlas v Číne aj v zahraničí bol taký, že paličky predsa len uzreli svetlo sveta.
Tento týždeň Baidu zverejnila doterajšie výsledky. Paličky sú elektronické a keď ich používateľ priblíži k oleju, senzory skontrolujú teplotu oleja a jeho spôsobilosť na konzumáciu. Výsledky sa objavia na displeji smartfónu. Na samotných paličkách sa potom rozbliká červená kontrolka, ak je použitý olej akýkoľvek, len nie čerstvý.
Zdravotná škodlivosť potravín predstavuje v Číne veľký problém. K jednému z najhorších škandálov došlo v roku 2008, keď na dojčenské mlieko s priemyselnou chemikáliou melamín zomrelo šesť detí a ďalších 300-tisíc ochorelo. Ďalším zdrojom značného znepokojenia je „recyklovaný" olej na varenie získavaný z odpadu alebo zo zvyškov z reštaurácií, ktorý po prečistení vyzerá ako nový. Len v minulom roku bolo za výrobu a používanie tohto oleja zadržaných viac ako 100 ľudí a 20 z nich skončilo vo väzení. Dvaja dostali doživotie.
Nie je však jasné, či sa paličky dočkajú priemyselnej výroby. Firma zatiaľ vyrobila len obmedzenú sériu prototypov. Užívatelia čínskych sociálnych sietí nový výrobok chvália, ale zároveň sú otrávení zo skutočnosti, že je niečo také vôbec potrebné. „Môžeme si ešte vôbec užívať jedlo?" napísal jeden užívateľ. „Keby som tieto paličky nosil všade so sebou, tak asi zomriem od hladu," dodal druhý.