Google kúpil výrobcu lyžice, ktorá pomáha pacientom s Parkinsonom

Spoločnosť Lift Labs sa špecializuje na vývoj a výrobu pomôcok pre ľudí s Parkinsonovou chorobou. Ich posledný vynález zaujal aj Google, ktorý prevzal patronát nad ďalším vývojom pomôcok podobného druhu.

16.09.2014 07:00
lyžica, Parkinsonova choroba, Google X, Lift Labs Foto:
Špeciálna lyžica s množstvom senzorov má pomôcť ľuďom s Parkinsonovou chorobou pri stravovaní.
debata

V rámci oznámenej akvizície sa malá americká firma Lift Labs stane súčasťou divízie vývoja Google X. Firme sa podarilo vytvoriť špeciálnu pomôcku pre ľudí postihnutých Parkinsonovou chorobou, ktorá im pomôže pri stravovaní. Lyžica s niekoľkými senzormi dokáže rozpoznať chvenie a vo výraznej miere ho eliminovať. Tvorcovia uvádzajú, že lyžica poháňaná batériou dokáže eliminovať chvenie ruky až v 70-percentách prípadov.

Špeciálna lyžica dokáže eliminovať problémy... Foto: Lift Labs/Google
Lift Labs, Google X, Parkinsonova choroba Špeciálna lyžica dokáže eliminovať problémy spojené s trasením rúk až v 70 percentách prípadov.

Lyžica dokáže čiastočne eliminovať problémy spojené s trasením rúk
Technológia, na ktorej je zariadenie postavené, je podobná optickej obrazovej stabilizácii u fotoaparátov. Pomocou citlivého motorčeka, ktorý v milisekundovom intervale získava informácie z gyroskopu a ďalších senzorov je automaticky upravovaná poloha lyžice či iného nástavca. Vo výsledku je tak človek postihnutý Parkinsonovou chorobou schopný najesť sa aj bez pomoci iných. Lyžicu, ktorá má podobu násadky, bude možné vymeniť aj za vidličku či akýsi držiak na kľúče pre jednoduchšie odomykanie zámkov na dverách.

Špeciálna lyžica od spoločnosti Lift Labs.

Google rozširuje svoju pôsobnosť. Zaujíma ho robotika či zdravotnícke pomôcky
Google sa postupne snaží preklenúť aj do oblasti automatizácie, robotiky a zdravotníckych pomôcok. Firma v posledných rokoch posilňuje pôsobnosť svojej vývojovej divízie, ktorá sa špecializuje na vývoj produktov na báze experimentov rôzneho druhu. V januári tohto roka napríklad Google informoval o vyvinutí špeciálnych kontaktných šošoviek pre diabetikov, ktoré analyzujú hladinu cukru v krvi pomocou sĺz.

O pol roka neskôr informoval, že na ďalšom vývoji šošoviek sa bude podieľať dcérska divízia švajčiarskej farmaceutickej spoločnosti Novartis. Google pritom už viackrát avizoval, že nemá dostatok kapacít pre to, aby viaceré zo svojich experimentálnych projektov dotiahol do úspešného konca, preto ich ponúka vo forme know-how externým firmám, podobne ako v prípade švajčiarskeho Novartisu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Parkinsonova choroba #Lift Labs