Pred 60 rokmi vznikol CERN

Pred 60 rokmi, 29. septembra 1954, vstúpila do platnosti zmluva o založení Európskej organizácie pre jadrový výskum, známa pod skratkou CERN.

29.09.2014 12:00
debata

Táto inštitúcia so sídlom v Ženeve predstavuje špičkové vedecké pracovisko, ktoré sa zaoberá výskumom v oblasti subatomárnych častíc, aby mohlo ľudstvu poodhaliť tajomstvo podstaty hmoty a zloženia vesmíru. CERN však dal svetu napríklad aj internetovú službu World Wide Web.

Nepochybne najznámejším inštrumentom, ktorý vedci pracujúci v Európskej organizácii pre jadrový výskum používajú, je Veľký hadrónový urýchľovač LHC. Vďaka tomuto obriemu prístroju možno simulovať podmienky panujúce v okamihu tesne po zrode vesmíru. Vďaka tomu sa prednedávnom podarilo potvrdiť existenciu do tej doby len hypotetickej častice, známej ako Higgsov bozón. Často je uvádzaná aj ako „božská častica“.

Okrem mnohých objavov v oblasti základného výskumu má CERN zásluhu aj na súčasnej podobe internetu. Populárnu službu World Wide Web totiž na prelome 80. a 90. rokov minulého storočia vyvinul jeden zo zamestnancov tohto ústavu, britský inžinier Tim Berners-Lee. CERN následne poskytol všetkým záujemcom možnosť využívať túto technológiu zadarmo, čím zmenil tvár internetu.

Európska organizácia pre jadrový výskum v súčasnosti združuje 21 členských krajín, medzi ktorými je aj Slovensko. Slovenskí vedci sa už niekoľko rokov zúčastňujú budovania, prevádzkovanie a zlepšovania detekčnej aparatúry pre experimenty na urýchľovači LHC. Profesor Branislav Sitár bol niekoľko rokov viceprezidentom CERN-u.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výskum #Cern #Ženeva