Spotrebiče budú lepšie slúžiť ľuďom aj vďaka internetu

Spotrebná elektronika sa bude vďaka fenoménu zvanému "internet vecí" uberať novým smerom. Veci budú vďaka internetu komunikovať nie len s okolím ale aj so svojim majiteľom. Výsledky tohto prepojenia je možné sledovať už dnes.

25.10.2014 07:00
internet vecí, internet of things, intel, IoT,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Internet vecí je novým fenoménom, ktorý firmám zatiaľ negeneruje veľké zisky, no má potenciál zmeniť smerovanie celého odboru spotrebnej elektroniky. Zariadenia, ktoré majú akúsi vlastnú inteligenciu dokážu čoraz lepšie pochopiť návyky svojich majiteľov. Možno hovoriť o akomsi šiestom zmysle, ktorý im umožňuje reagovať na podnety, na ktoré doposiaľ reagovať nevedeli a napokon ani nemuseli. Inteligentný termostat už sám dokáže regulovať teplotu a riadiť celý vykurovací systém tak, aby v rámci úsporného kúrenia znižoval spotrebu celej domácnosti. Inteligentné žiarovky reagujú na okolité svetelné podmienky, počasie či náladu členov domácnosti. Chladnička zas dokáže rozpoznať, kedy sa niektorá potravina míňa a sama ju dokáže objednať. Aj o tom je internet vecí, ktorému vychádza v ústrety čoraz viac firiem.

Spotrebnú elektroniku čaká „internetizácia“
Všeobecne dnes platí, že ten kto príde skôr, môže v najbližších rokoch do určitej miery ovládnuť celý segment spotrebnej elektroniky. Do určitej miery preto, lebo nebude vyrábať celé zariadenia, ale “len” dodávať technológie, ktoré dajú zariadeniam spomínaný šiesty zmysel. Vie to Google, ktorý v januári za rekordnú sumu kúpil malú kalifornskú firmu vyrábajúcu inteligentný termostat a detektor dymu, a aj Intel, ktorý do perspektívnej oblasti investuje z opačnej strany – výrobou čipov s nízkou spotrebou a primeraným výkonom.

Aj obyčajné veci denného života môžu vďaka internetu fungovať inak
Na to, aby vedeli veci premýšľať nebudú potrebovať extrémny výkon a nutne nebudú musieť byť ani drahé. Vďaka lacným a dostupným čipom a jednoduchej vývojovej platforme si bude môcť zariadenie, ktoré bude užívateľovi šité na mieru, vyrobiť doslova každý. Nemusíme pritom nutne hovoriť len o projektoch, ktoré budú ich tvorcom generovať miliónové tržby.

Aj úplne banálne veci z každodenného života môžu fungovať inak, než sme zvyknutí. Stačí si predstaviť jednoduchý obojok pre psa, ktorý bude sledovať či má domáci maznáčik dostatok pohybu, náramok pre seniorov a imobilných pacientov, ktorý cez internet upozorní lekára na zhoršujúci sa zdravotný stav a v prípade potreby aj privolá pomoc alebo akúsi váhu v podniku, ktorá sleduje zostávajúci obsah piva v sude a majiteľa upozorní, ak je potrebné ďalší sud s pivom objednať. Intel ale hovorí aj o sofistikova­nejších riešeniach, v ktorých môže miniatúrny čip zohrávať kľúčovú úlohu.

Študent sledoval počasie na planéte vďaka vlastnému zariadeniu
Jedným z ambicióznych projektov, ktorý využíva vývojársku platformu Intel Galileo, je systém na monitorovanie počasia zo stratosféry. Autorom projektu je írsky študent Gerard Prunty, ktorý pomocou meteorologického balónu dopravil do stratosféry zariadenie schopné zaznamenať zemepisnú šírku a dĺžku, teplotu, tlak vzduchu a atmosférický tlak. Všetky tieto údaje boli v pravidelných intervaloch a podľa dostupnosti 2G/3G siete zasielané vo forme SMS správ na mobilný telefón študenta. Informácie boli takisto zaznamenané na SD kartu pre potrebu neskoršej analýzy. Možnosti, ktoré tento projekt ponúka sú aj vďaka jeho nízkej cene, veľké rovnako ako záujem zo strany firiem o jeho ďalší rozvoj.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Intel #Nest Labs #internet vecí #IoT