Seniori sa technológií neboja

Moderné technológie bývali strašiakom starších ľudí. Tí sa často stretli prvýkrát s počítačom alebo telefónom v pokročilom veku a nemali chuť prispôsobovať sa technike. Dnes je doba iná. Nikoho neprekvapí, keď dovolenkujúci dôchodcovia posielajú domov fotografie emailom alebo cez MMS a s rodinou komunikujú cez Skype.

30.10.2014 12:09
seniori, dôchodkyňa, fotoaparát Foto:
Z moderných technológii si seniori obľúbili i fotografovanie.
debata (1)

Podľa štúdie spoločnosti Ericsson ConsumerLab je to úplne prirodzený jav. Seniori sa vďaka komunikačným technológiám cítia mladší, majú lepší prístup k aktuálnym informáciám a sú menej izolovaní. Ich život je razom zaujímavejší a kvalitnejší. Digitálnych zariadení sa neboja, pretože sa s nimi stretli už počas svojej pracovnej kariéry. Vedia, aké výhody im technológie prinášajú.

Seniorov považujú za dôležitú skupinu používateľov aj výrobcovia. Prispôsobujú sa ich potrebám. Na trhu preto nájdeme telefóny, ktoré sú špeciálne navrhnuté pre starých ľudí. Majú veľké tlačidlá a jednoduché ovládanie. Mnohí seniori si však poradia aj s modernými smartfónmi. „Potreby používateľov sa neustále menia. Kedysi boli v móde malé telefóny, ktoré slúžili iba na volanie. Dnes je dopyt po inteligentných zariadeniach, ktoré umožňujú viacero spôsobov, ako komunikovať so svojimi blízkymi a ponúkajú aj ďalšie funkcie,“ hovorí Miroslav Farkaš, produktový manažér spoločnosti ASUS. Takýto telefón sa stane ich každodenným pomocníkom a využívajú ho na rôzne účely. Prečítajú si noviny, telefonujú, komunikujú emailmi a so svojimi blízkymi zdieľajú nafotené snímky.

Lákadlom sú aj tablety. Seniori oceňujú väčší displej a jednoduchosť dotykového ovládania. Tablet je ľahký a prenosný a výborne nahradí počítač pri konzumácii informácií. „V minulosti bol predpokladom pre pripojenie do internetu stolný počítač a monitor alebo notebook. Dnes na nenáročné prezeranie noviniek postačí aj tablet. Pre náročných používateľov je výborným riešením konvertibilné zariadene, napríklad ASUS Transformer Book,“ dodáva Farkaš. Technológie sú pre seniorov lákavé aj vďaka prístupnejším cenám. Kvalitný 5-palcový telefón, ASUS ZenFone 5, kúpite už za necelých 200 eur. A tablet môže byť, v závislosti od uhlopriečky displeja, ešte lacnejší.

Na dôležitú úlohu internetu v živote seniorov poukazuje aj prieskum agentúry GfK. Podľa neho už pred dvoma rokmi prehliadalo web až 70 % päťdesiatnikov. Ide o európsky priemer. Slovensko v ňom však má veľmi dobré postavenie vďaka nadpriemernej dostupnosti internetového pripojenia. Dnes je počet on-line seniorov určite ešte vyšší.

Digitálne technológie postupne nahrádzajú knihy, rádio aj televíziu a menia spôsob distribúcie obsahu. Digitálne knihy v elektronických čítačkách síce nemajú špecifickú vôňu a šuchotanie papiera, do malého zariadenia sa však zmestí aj celá knižnica. Bežné rádio nahrádza rozsiahla ponuka internetových rádií a hudobných služieb. A televíziu? Tú si seniori pozrú priamo v telefóne alebo tablete.

„Ľudia dnes chcú sledovať TV vysielanie aj mimo televíznej obrazovky. Sú náročnejší. Chcú mať žiadaný obsah neustále pri sebe. Vďaka mobilnej aplikácii im to vieme ponúknuť,“ hovorí Jozef Pipek, produktový manažér spoločnosti SWAN. Sledovanie televízneho vysielania pomocou telefónu a tabletu je podľa jeho slov čoraz populárnejšie a ponúka viacero výhod – napríklad prehrávanie relácií z archívu a teda nezávislosť od televízneho programu. Tablet alebo telefón v úlohe druhej televíznej obrazovky takisto vyrieši aj rodinnú hádku, či sa bude sledovať futbal, alebo romantická telenovela.

Z fotografovania sa vďaka technologickému pokroku stala záľuba prístupná pre každého a práve aktívny dôchodok ponúka množstvo času a príležitostí na zvečnenie tých najkrajších spomienok. Správne zvolený fotoaparát umožní rozlet vašej kreativite, a zároveň sa stane motiváciou vydať sa zas a znova objavovať okolitý svet.

Pamätáte si ešte éru, keď vám na fotografovanie musela stačiť iba spúšť s páčkou na natiahnutie filmu a technicky vydarené zábery boli najmä výsadou skúsených fotografov? Tieto časy sú dávno preč. Z fotoaparátov sa medzičasom stali inteligentné zariadenia nabité množstvom asistenčných funkcií, ktoré aj amatérom umožňujú zachytávať dokonalé snímky.

Ako hobby fotograf pravdepodobne budete spúšť stláčať najmä na prechádzkach v prírode, na dovolenkách a v kruhu rodiny. Na takéto rekreačné účely vám úplne postačí dobrý kompaktný fotoaparát. Ako vybrať ten správny? „Viac než dizajn a miniatúrne rozmery fotoaparátov by vás malo zaujímať rozlíšenie obrazového snímača, teda údaj o počte megapixlov.

Porovnajte, koľkonásobné optické priblíženie fotoaparát ponúka, akú veľkú má vnútornú pamäť a tiež či ju umožňuje rozšíriť kartou. Závisí od toho, koľko fotografií sa vám do aparátu zmestí, kým ho bude treba pripojiť k počítaču a snímky z neho presunúť,“ radí školiteľ spoločnosti Nikon Michael Jurák. K štandardu dnes podľa jeho slov patrí už aj možnosť natáčať videozáznam vo vysokom rozlíšení HD.

Nemajte obavy, ak si s novými technológiami príliš nerozumiete. Väčšina dnešných kompaktných fotoaparátov je navrhnutých tak, aby ich poľahky dokázal ovládať každý od vnúčat až po starých rodičov. Pre čo najkrajšie snímky bez námahy ponúkajú mnohé modely aj zabudované funkcie ako detekcia tváre, kontrola žmurknutia, korekcia červených očí či dokonca automatická retuš kruhov pod očami, vďaka ktorej budú na fotke všetci vyzerať perfektne.

„Jednou z najčastejších chýb, ktorej sa mnohí amatérski fotografi dopúšťajú, je ignorovanie prednastavených režimov, takzvaných ‚scén‘,“ hovorí odborník. Moderné fotoaparáty disponujú celým radom rôznych funkcií, ktoré po zvolení príslušného módu snímanie maximálne prispôsobia aktuálnym podmienkam. Fotíte západ slnka, vnúčika pri športe alebo chcete vydarený makrozáber motýľa na rozkvitnutom kvete? Pre každú z týchto situácií váš fotoaparát istotne ponúka samostatný režim, ktorý automaticky prispôsobí všetky nastavenia pre čo najlepší výsledok. Odmenou za niekoľko stlačení tlačidla pred samotným fotením budú snímky, ktoré vám budú známi závidieť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #internet #technológie #seniori #príloha seniori