Odtlačky prstov je možné naklonovať na základe fotografií

Odtlačky prstov už nie sú ani zďaleka najspoľahlivejším spôsobom overenia totožnosti osôb. Vytvoriť ich kópiu je už možné aj z obyčajných fotografií. Nahradiť ich môže skener sietnice alebo žíl.

05.01.2015 17:48
odtlačky, odtlačky prstov, daktyloskopia,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Odtlačky prstov, ktoré sú využívané na autentifikáciu osôb, je možné reprodukovať údajne aj bez ich fyzického zachytenia pomocou špeciálnych daktyloskopických pomôcok. Podľa nemeckých hackerov je ich možné kópie odtlačkov vytvoriť aj alternatívnym spôsobom, napríklad na základe fotografií vo bežnom rozlíšení. Na konferencii hackerov zo združenia Chaos Computer Club, Jan Krissler prezentoval techniku, vďaka ktorej sa mu podarilo softvérovo zhotoviť kópiu odtlačku palca političky Ursuly von der Leyen.

Na vytvorenie kópie odtlačkov postačia obyčajné fotografie
Pri vyhotovení softvérovej kópie odtlačkov prstov Krissler využil fotografie v bežnom rozlíšení, ktoré zachytil obyčajný fotoaparát. Podľa neho existuje veľmi veľké riziko, že takýmto spôsobom je možné získať akékoľvek odtlačky prstov a následne ich napríklad vytlačiť na 3D tlačiarni. Fotografie použité na ich reprodukciu musia zachytávať prsty v rôznych uhloch, tak ako to bolo aj v prípade tlačovej konferencie, na ktorej vystúpila aj nemecká politička von der Leyen.

Odtlačky prstov v súčasnosti používajú mnohé firmy ako základný a veľmi spoľahlivý autentifikačný prvok na svojich zariadeniach. Snímačom odtlačkov disponujú aj smartfóny iPhone, pri ktorých odtlačky nahrádzajú zadávanie hesla pri prihlasovaní sa do systému, respektíve pri potvrdzovaní platieb a zmenách v systéme. Okrem iných biometrických údajov sa odtlačky využívajú aj pri identifikovaní osôb, páchateľov či pasažierov na letiskách.

V budúcnosti sa môže presadiť skenovanie žíl a sietnice
Skenovanie sietnice, ktoré je vo všeobecnosti považované za omnoho spoľahlivejšie, sa ako náhrada odtlačkov prstov presadzuje len pomaly, rovnako ako aj pokročilý skener žíl. “Biometriku, ktorá je závislá na statických informáciách ako je rozpoznanie tváre alebo odtlačkov prstov, nie je jednoduché zneužiť, no väčšina ľudí pripúšťa, že nie je najlepšou formou zabezpečenia,” potvrdil pre server BBC odborník na kybernetickú bezpečnosť, profesor Alan Woodward z university Surrey.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hacker #autentifikácia #odtlačky prstov #autorizácia #chaos computer club #jan krissler #Usula von der Leyen