SAV spolupracuje pri výrobe magnetického plášťa s NASA

Slovenská akadémia vied spolupracuje pri výrobe plášťa magnetickej neviditeľnosti s NASA.

19.01.2015 14:00
debata (1)

Organizácie sa rozhodli spolupracovať na zhotovení magnetického plášťa, do ktorého by sa dali umiestniť laboratórne zvieratá. Prvým krokom bol trojmesačný pobyt doktoranda z NASA Yoh Nagasakiho na Elektrotechnickom ústave SAV. Informoval o tom na dnešnej tlačovej besede Fedor Gömöry z Elektrotechnic­kého ústavu SAV s tým, že náplňou spoločných experimentov bolo hľadanie experimentálnych postupov overovania tieniacich schopností magnetického plášťa.

Gömöry dodal, že NASA má dlhodobejší program, ktorý skúma, ako pôsobí zemské magnetické pole na živý organizmus. Vplyv magnetického poľa potrebujú poznať, aby vedeli, čo sa môže stať kozmonautom, keď ich na dlhší čas budú vysielať do vesmíru.

Podľa Gömöryho je však otázka vplyvu magnetického poľa všeobecnejší problém týkajúci sa aj vzniku života a tiež otázka biologických procesov súvisiacich s magnetickým poľom. „Sú presvedčení, že náš plášť magnetickej neviditeľnosti je ideálny, aby sa vytvorilo vhodné prostredie, v ktorom je nulové magnetické pole a teda vhodný priestor na experimentovanie. Mohli by sme tu na zemi študovať, čo sa bude diať s organizmami vo vesmíre,“ dodal Gömöry.

Pracovníci SAV pritom zatiaľ nedokázali zoslabiť magnetické pole tak, ako spolupracovníci z NASA predpokladajú, že by bolo treba. „Musíme to ďalej zlepšovať, ale zdá sa, že smer je správny,“ spresnil. Problémom je aj veľkosť plášťa. Zatiaľ plášť nemá dostatočnú veľkosť a podnet od amerických kolegov je, aby sa doň dokázala zmestiť myš. Tá by sa tam mohla podľa Gömöryho zmestiť o rok.

Na otázku, či je v prípade úspešného dokončenia plášťa možné financovanie projektu z NASA, povedal Gömöry, že v to dúfa, ale zatiaľ sa na to nespolieha. „Keby sme čakali na financovanie zvonku, zdržalo by sa to. Zatiaľ máme financovanie slovenské, v rámci ktorého sa výskum dá robiť,“ povedal Gömöry a dodal, že ak by bolo treba vyrobiť magnetický plášť s veľkosťou pre človeka, bolo by treba iné financovanie.

V súčasnosti má projekt grant od Agentúry pre vedu a výskum. Podľa Gömöryho mali vedci šťastie, že v roku 2012 bola výzva na podávanie projektov. V roku 2013 totiž výzva vyhlásená nebola, takže ak by projekt publikovali až v tomto roku, pravdepodobne by v ňom vedci ani nemohli pokračovať.

Plášť magnetickej neviditeľnosti je objekt, ktorý detektory magnetického poľa nezaregistrujú, pričom skrytý zostane aj magnetický materiál, ktorý je do takéhoto plášťa umiestnený.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #NASA #SAV #Slovenská akadémia vied #magnetický plášť