Slovenskí študenti idú na prestížne preteky s vylepšenou elektroformulou

Študenti zo Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity (STU) sa so svojou formulou na elektrický pohon prebojovali na prestížne preteky v nemeckom Hockenheime. Dostali sa tak medzi 40 najlepších svetových tímov. Nová elektrická formula Stuba Green Teamu bude tento rok ešte rýchlejšia a spoľahlivejšia ako jeho predošlé monoposty.

28.01.2015 12:45
formula Foto:
Prototyp formuly, ktorý v minulosti vyvinuli študenti Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.
debata

Preteky študentských formúl v nemeckom Hockenheime patria medzi najdôležitejšie podujatia z tejto oblasti. V roku 2015 malo šancu získať registráciu len 40 tímov s elektrickými formulami a slovenským študentom sa podarilo dostať medzi konkurentov z popredných nemeckých univerzít a z niekoľkých top svetových univerzít z Kanady, USA, Číny, Španielska, Talianska či Holandska.

„V prvej fáze kvalifikácie rozhodovali najmä naše vedomosti. Museli sme čo najrýchlejšie vyriešiť ťažké otázky nemeckého testu z rôznych oblastí fyziky, mechaniky a, samozrejme, elektriky. Akceptoval sa len úplne bezchybne vyplnený test. Úlohy sme riešili spoločne a úspešná registrácia je dôkazom, že tento rok má Stuba Green Team skvelé zloženie,“ hovorí študent a člen súťažnej skupiny Martin Šauša.

Po úspešnej kvalifikácii teraz študentský tím začína so stavbou formuly. Kritériá, ktoré musia študenti-konštruktéri pri vývoji stroja splniť, stanovujú viac ako 200-stranové pravidlá.

Od prvej skrutky po posledné euro

Aktuálne sú už hotové prvé skice a návrhy, ale na to, aby sa plány mohli zrealizovať, musia študenti nájsť partnerov a sponzorov, pretože preteky nie sú len skúškou konštrukčných a jazdeckých zručností, ale aj ďalších manažérskych či marketingových schopností študentov. V tímoch preto pôsobia okrem vývojárov, konštruktérov, dizajnérov a pilotov aj manažéri a marketéri, ktorí komunikujú so sponzormi. Celú formulu musia študenti zostrojiť úplne sami, vrátane získania získania potrebných financií. Samotným pretekom potom bude predchádzať testovanie formuly na trati.

Trojica študentských formúl z minulých rokov... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Formula, Trenčín Trojica študentských formúl z minulých rokov (zľava): elektromobil, monopost so spaľovacím motorom a úsporné vozidlo.

Preteky v Hockenheime sa uskutočnia v júli. Okrem jazdy na okruhu sa bude posudzovať, akú záťaž vydrží konštrukcia, aká je akcelerácia a efektivita vozidla. Body sa budú dať získať aj za zaujímavú prezentáciu z procesu stavby formuly a života tímu a v konečnom hodnotení zohrá úlohu aj to, s akými nákladmi študenti formulu vyrobili.

Ešte rýchlejšia, ešte premyslenejšia

Študenti STU majú veľké plány. Elektrická formula bude tento rok rýchlejšia ako predtým a ešte efektívnejšia. Z 0 na 100 km by mala zrýchliť za 3,9 sekundy, bude mať výkonnejšie batérie a bezdrôtovú telemetriu. Navrhnutá bude s dôrazom na aerodynamiku, okrem iného bude na krídlach zabudovaný automaticky riadený systém pre zníženie aerodynamického odporu. Aerodynamicky optimalizovaný bude aj podvozok monopostu. Formula bude mať volant s grafickým displejom a magnetické čipy na pedáloch, ktoré uľahčia pilotovi kontrolu nad vozidlom.

Stuba Green Team vznikol na Strojníckej fakulte v roku 2009, odvtedy sa v ňom vystriedalo viacero študentov. Na Hockenheim sa kvalifikovali naposledy pred piatimi rokmi. So skvelým tímom, ktorý sa zišiel tento rok, si študenti trúfajú v celkovom hodnotení na vysoké umiestnenie.

Pred dvoma rokmi napríklad súťažili študenti s troma formulami, z ktorých s každou súťažili v inej kategórii – jedna na rýchlosť, druhá s nehlučným elektrickým pohonom, tretia s čo najúspornejšou jazdou. Pri úspornej jazde nezáležalo na rýchlosti, podstatné bolo prejsť čo najviac kilometrov na jeden liter paliva. Im sa to podarilo z Bratislavy do Popradu.

Pekné vozidlá a úspechy na súťažiach však prinášajú študentom aj niečo viac, ako len výhru. Zamestnávatelia im ponúkajú zaujímavé pracovné miesta. „Bývalí členovia tímu pracujú v úspešných firmách, s ponukami vôbec nie je problém,“ potvrdil člen tímu.

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #formula #elektromobil #preteky #STU