Stroje a umelá inteligencia sa môžu stať hrozbou pre ľudí, tvrdí Bill Gates

O niekoľko desiatok rokov môže byť umelá inteligencia natoľko vyspelá, že bude v ľuďoch vzbudzovať veľké obavy, trvrdí Bill Gates. Gates sa pripojil k známym osobnostiam z oblasti vedy a techniky, ktoré už medzičasom vyjadrili svoje obavy z umelej inteligencie a zo sveta ovládaného robotmi.

31.01.2015 17:53
umelá inteligencia, AI, robot, stroj,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Môže byť umelá inteligencia pre človeka skutočnou hrozbou, tak ako ju opisujú mnohé sci-fi romány? Podľa viacerých známych osobností, na čele so Stephenom Hawkingom, je to nie len možné, ale dokonca pravdepodobné. Svoje obavy vyslovil aj zakladateľ a bývalý šéf Microsoftu, Bill Gates, podľa ktorého niet pochýb o tom, že stroje v blízkej budúcnosti budú predstavovať reálnu hrozbu pre ľudstvo. “Patrím medzi ľudí, ktorí sa obávajú super inteligencie. Najprv budú stroje vykonávať množstvo práce za nás a nebudú na to potrebovať mimoriadnu inteligenciu. To môže byť brať ako pozitívu, no len v prípade, že si nad tým dokážeme udržať kontrolu,” uviedol Gates počas rozhovoru v rámci online komunitnej siete Reddit.

Životy ľudí budú riadiť roboty. Mali by sme byť vraj opatrní
Ambície ľudí však siahajú oveľa ďalej, než len k priemerne inteligentným strojom, ktoré im dokážu pomôcť pri práci. To môže byť podľa Gatesa problém, ktorý v ňom vzbudzuje obavy. “O niekoľko dekád, môžu byť stroje natoľko inteligentné, že môžu byť hrozbou,” dodal. V novembri minulého roka vyslovil podobný názor aj Elon Musk, spoluzakladateľ spoločnosti Tesla a vesmírneho projektu SpaceX. “Myslím si, že by sme mali byť v súvislosti s umelou inteligenciou veľmi opatrní. Ak by som mal povedať, čo je našou najväčšou existenčnou hrozbou, bola by to pravdepodobne práve ona,” uviedol Musk, ktorý v zápätí dodal, že je potrebné vytvoriť kontrolný orgán na národnej aj medzinárodnej úrovni.

Podľa šéfa vývoja Microsoftu ľuďom žiadne nebezpečenstvo nehrozí
Musk vo svojich predpovediach ale zašiel oveľa ďalej než Bill Gates. Na stránke Edge.org napríklad tvrdil, že kvôli rýchlosti s akou sa svet technológií vyvíja, môže umelá inteligencia predstavovať hrozbu už do piatich až desiatich rokov. “Tempo vývoja v tejto oblasti je neuveriteľne rýchle. Riziko, že sa stane niečo naozaj nebezpečné, vidím v horizonte piatich, maximálne desiatich rokov.” Podobné názory ale majú aj svojich odporcov. Jeden zo šéfov vývoja v Microsofte, Eric Horvitz, sa domnieva, že žiadne nebezpečie ľuďom nehrozí. “Existujú obavy, že v dlhodobom horizonte stratíme kontrolu nad niektorými typmi inteligencie. V podstate si nemyslím, že niečo podobné by sa mohlo stať,” uviedol Horvitz.

O 30 rokov budú svet tvoriť nie len ľudia ale aj roboty
Dnes už nie je potrebné byť vizionárom, aby aj menej technicky zdatný človek vedel odhadnúť, akým smerom sa technológie vyvíjajú. Inteligentné práčky, termostaty či dokonca celé domácnosti sú len začiatkom novej éry, ktorá bez povšimnutia prenesie umelú inteligenciu do každodennej rutiny miliónov ľudí. Bezpečnostní experti v spoločnosti Kaspersky Lab si takisto popustili uzdu svojej fantázii, keď začali hovoriť o tom, ako by mohol vyzerať svet v roku 2045. Okrem miliárd ľudí budú vraj jeho neodmysliteľnou súčasťou aj roboty. “Do istej miery sa zmaže hranica medzi robotmi a ľuďmi. Transplantácie elektronicky riadených umelých orgánov a protéz sa stanú bežným chirurgickým zákrokom. Po našom tele budú putovať nanoroboty, ktoré budú dodávať lieky priamo do chorých buniek,” uzatvárajú experti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #bill gates #umelá inteligencia #Stephen Hawking #robot #inteligentná domácnosť #Elon Musk #AI